Spirits, Wydarzenia
destylarnie, whisky szkocka

Billy Walker wraca do gry

Billy Walker wraca do gry

Udostępnij:

Billy Walker kojarzony jest przede wszystkim z sukcesami na rynku szkockiej whiskey. W 2004 roku wskrzesił destylarnię BenRiach, potem rozwinął destylarnie GlenDronach i Glenglassaugh, wypuszczając liczne edycje starych i nowych whisky, finiszowanych w rozmaitych beczkach – od rumu po tokaj. W kwietnie 2016 roku sprzedał swój whisky-biznes, a koncern Brown-Forman zapłacił za grupę BenRiach (wraz z magazynami leżakujących whisky) 285 mln funtów. Była to jedna z najbardziej spektakularnych transakcji na rynku szkockiej w ostatnich latach. Początkowo Billy Walker zapowiadał, ze będzie wspierał merytorycznie nowego właściciela, ale w lutym tego roku ostatecznie ogłoszono, że odchodzi, a jego miejsce zajmie Rachel Barrie – wcześniej master blender w Morrison Bowmore.


Tymczasem świat obiegła właśnie kolejna wiadomość, otóż Billy Walker przewodzi konsorcjum, które ma sfinansować odkupienie od koncernu Pernod Ricard destylarni Glenallachie, która operuje w regionie Speyside, po sąsiedzku z Aberlour i Ben Rinnes.
Nie jest to oczywiście marka dobrze znana, ale o BenRiach w 2004 roku także niewiele się mówiło w świecie entuzjastów whisky. Różnica jest jednak zasadnicza – Glenallachie to pracująca, w pełni wyposażona, dysponująca dużymi zapasami destylarnia. Rocznie produkują ok. 3 mln l alkoholu. Prawie wszystko trafia do blendów, stąd nie tak łatwo trafić na butelkę Glenallachie single malt whisky (Pernod Ricard wypuściło w serii Chivas Brothers Cask Strength Edition whisky single malt Glenallachie 14YO CS z destylatów z 2000 roku, w serii Master of Malt była edycja 6YO z 2008 roku, poza tym jest ponad dwadzieścia edycji od niezależnych bottlerów). Założona przez panów Mackinlay i McPherson, była (i pozostaje) sercem blendu Mackinlay. Nie jest to tak stara destylarnia jak BenRiach, została oddana w 1967 roku. Budynki zaprojektował William Delmé-Evans, który tworzył też destylarnię Jura. Po Charles Mackinlay Ltd właścicielem Glenallachie był Invergordon. W 1989 roku zakład przejął Pernod Ricard, który zwiększył moce produkcyjne dodając dwa alembiki.
Powołane przez Billy Walkera konsorcjum skupia też inne osobistości ze świata szkockiej whisky, do spółki przystąpili Graham Stevenson, wcześniej związany z Inver House oraz Trisha Savage, która pracowała w Burn Stewart Distillers i w BenRiach. Kwota transakcji nie została ujawniona, prawdopodobnie zostanie ona sfinalizowana przed końcem tego roku. Konsorcjum Walkera przejmuje destylarnię, zapasy whisky oraz prawa do blendów MacNair’s i White Heather.

Powiązane artykuły

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.