Bimber w w Speyside

Dariusz Plażewski, właściciel Bimber Distillery w Londynie, otrzymał zgodę na rozbudowę dawnej farmy w Dunphail, na wschód od Forres i uruchomienie tam kolejnej szkockiej destylarni whisky. Budowa rozpocznie się z początkiem 2022 roku i w tym samym roku ma popłynąć z alembików spirytus. Roczna produkcja ma sięgać 200 tys. litrów. Będzie tu klepisko do słodowania jęczmienia, tradycyjny piec do suszenia ziarna, a alembiki będą opalane ogniem. Destylarnia będzie przerabiać wyłącznie lokalny jęczmień, planowana jest bardzo długa fermentacja.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.