Bolesław Pilarek, Łukasz Pilarek: 150 nalewek na miodzie

Książka jest efektem hobby i wieloletnich poszukiwań autorów, którzy zbierali staropolskie receptury na miodowe nalewki – także wśród Polaków mieszkających w USA, gdzie żyje Łukasz Pilarek. Miód należy do najstarszych składników wykorzystywanych przy wytwarzaniu alkoholi na polskich ziemiach, zarówno w procesie fermentacji, jak i – rzadko – destylacji, a przede wszystkim jako dodatek poprawiający smak trunków. Jednym z najsłynniejszych likierów miodowych znanych w Polsce i na Litwie, jest Krupnik, ale receptur jest znacznie więcej – w tej publikacji zebrano ich 150. Autorzy zalecają wykorzystywanie miodu wielokwiatowego, choć są tradycyjne napitki na miodzie np. akacjowym czy lipowym. Inne składniki, poza spirytusem (wódką, okowitą), to: owoce, liście, kwiaty, zioła, korzenie. Każdy przepis zawiera dokładną recepturę wraz z odpowiednimi miarkami. Szkoda tylko, że książka została tak zgrzebnie wydana pod względem graficznym.


Adam Marszałek, Toruń 2014, s. 94, ISBN 978-83-7780-968-6

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.