Borókapárlat

bardzo rzadki alkohol węgierski, powstający z destylatu owocowego (winogronowego, jabłkowego, morelowego czy śliwkowego), do którego dodawane są jagody jałowca – zwykle czerwone, zwykle także gałęzie, dzięki czemu uzyskuje się bardzo żywiczny, leśny smak. Nie można tego porównywać do ginu czy choćby słowackiej borovički, bliższe są serbska klekovača, a zwłaszcza serbski brinjevec. Moc – 40% lub więcej. Najwybitniejszym przedstawicielem jest według mnie Borókapárlat firmy Márton és Lányai.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.