marka koniaku z destylarni Chabasse w St. Jean D’Angely, a nazwana tak dla uczczenia prababki właściciela, Elisabeth Bowen. W ofercie mają szeroką paletę eleganckich, choć nowocześnie pakowanych koniaków, w większości wytwarzanych z winogron szczepów ugni blanc, colombard i folie blanche z regionów: Fins Bois, Grande i Petite Champagne oraz Borderies, leżakujących w beczkach z dębu z Limousin. Podstawa oferty to lekkie koniaki Bowen VS i VSOP – w nosie owocowe, z wyraźnym smakiem czerwonego wina. Również dość wytrawny i przesycony dębem jest Bowen Napoleon. Znacznie ciekawszy, słodko-kwiatowy, delikatny smak ma dwudziestoletni Bowen XO. Jest też bardziej egzotyczny XO Gold’n Black, zaś do najlepszych w ofercie firmy należy Bowen Extra z bardzo bogatym rancio i miodową słodyczą. Do młodych odbiorców adresowany jest Bowen Pale Cognac, mało aromatyczny, pomyślany jako składnik drinków lub do podawania na kostkach lodu. Oferowany jest także wyborny likier cytrusowy na koniaku Bowen de India oraz trzyletnie Pineau des Charentes.
Degustuję koniaki Bowen na targach ProWein 2015