Bowmore z japońskich beczek

Beam Suntory, właściciel szkockiej destylarni Bowmore, wypuściło pierwszą szkocka whisky finiszowaną w japońskim dębie. Bowmore Mizunara Cask Finish dojrzewał najpierw w beczkach po sherry, potem po bourbonie, a ostatnie trzy lata spędził w beczce z dębu mizunara. Drzewo to rośnie na północy Japonii, swoją dojrzałość osiąga w dość leciwym wieku 300 lat. Beczki zostały ręcznie zrobione w Japonii, skąd trafiły do magazynów Bowmore. Jak rekomenduje producent, whisky ma nuty ostre, ale też słodkość wanilii, aromat drzewa cedrowego, świeżość mango, zapach kwiatów róży z miodem w tle, a całość w finiszu spowija dym. Wypuszczono tylko 2 tys. butelek.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.