Wpływy z akcyzy od alkoholu są stabilnym i jednym z najważniejszych elementów budżetu państwa. W ostatnich dniach w przestrzeni medialnej pojawiło się wiele informacji odnoszących się do struktury podatku akcyzowego jakim obarczone są różne kategorie alkoholu. Przedstawiciele branży piwnej przyznali, że piwo jest czterokrotnie niżej opodatkowane akcyzą od wyrobów spirytusowych. Czy takie dysproporcje są uzasadnione? Jak uprzywilejowana pozycja piwa wpływa na strukturę spożycia i zdrowie Polaków? Dlaczego ujednolicenie podstawy naliczania akcyzy na wszystkie wyroby alkoholowe może przynieść 5 mld zł dodatkowych wpływów do budżetu państwa? Na te i inne pytania dotyczące regulacji prawnych dotyczących alkoholu w Polsce, odpowiadali uczestnicy debaty przeprowadzonej przez redakcję Rzeczpospolitej, do zapisu której zamieszczamy link: https://www.rp.pl/Biznes/302229993-Branzowy-spor-o-akcyze-na-alkohole.html.