W tym roku destylarnia Bruichladdich wypuszcza dwie whisky specjalnie na Festiwal Islay – Fèis Ìle, który odbywa się w dniach 24 maja – 1 czerwca. Dziesięcioletnia Bruichladdich Rock’ndaal 03.1 dojrzewa w beczkach po bourbonie, a następnie trafiła do beczek po sauternes, beczek po austriackim winie deserowym i beczek po brandy z bodegi Fernando de Castilla w Jerez, w której wcześniej przechowywano sherry pedro ximénez. Butelkowana z mocą 50%, cena whisky wynosi 100 funtów. Natomiast dwudziestoletnia whisky Port Charlotte Rock’ndaal 03.2 jest najstarszym wydaniem w historii marki Port Charlotte. Dojrzewała w beczkach po bourbonie i beczkach pierwszego napełnienia po sauternes, zabutelkowana z mocą 54%, oferowana w cenie 225 funtów.
– Każdego roku zagłębiamy się w nasze magazyny, aby stworzyć coś, czego nigdy wcześniej nie zrobiliśmy, coś naprawdę wyjątkowego – i właśnie takie są nasze festiwalowe edycje – skomentował Adam Hannett, master distiller w Bruichladdich.