Kentucky Straight Bourbon, twórcą marki był Augustus Bulleit, który w Louisville produkował rye whiskey w latach 1830-1860. markę wskrzesił w 1987 roku jego prawnuk, Thomas E. Bulleit. Podstawowy obecnie produkt to Bulleit Bourbon o mocy 45%. Ostry w smaku, aż 29% kupażu stanowi whiskey żytnia, reszta to kukurydza i słodowany jęczmień. Przez siedem lat starzony jest w beczkach z amerykańskiego dębu i właśnie dębowe nuty zdecydowanie dominują, ponadto wyczuwa się miód i wanilię, ale też mniej przyjemne smaki przefermentowanej kukurydzy i politury. Również ostra w smaku jest wersja Buillet Rye, produkowana od 2011 roku, z mocą 45%. To bardzo wyraziście żytnia whiskey, aż 95% mashbill stanowi to zboże. Najmłodsze dziecko to Bulleit Bourbon 10YO (45%), dziesięć lat w mocno wypalonych beczkach dało pełne, dębowe aromaty wanilii, toffi, dymu, wędzonych śliwek. Marka należy dziś do koncernu Diageo. Początkowo produkowana w Four Roses, obecnie w zbudowanym w 2014 roku nowym zakładzie Stitzel-Weller w Lousisville, gdzie jest także centrum turystyczne poświęcone marce Bulleit.
Czasem stoi w promocji w cenie ok. 50zł/0,7 , standardowo już jest nieco droższa bo powyżej 70zł/0,7 i więcej. Znakomity bourbon , bardzo intensywny w smaku