jeden z najbardziej popularnych i najczęściej spotykanych w barach gatunków brazylijskich destylatów typu cachaça. CanaRio powstaje w wyniku fermentacji, a następnie destylacji w miedzianych alembikach, świeżego soku z trzciny cukrowej – ręcznie zbieranej, pochodzącej ze specjalnych upraw rosnących na wzgórzach São Fidelis. To młody, niestarzony trunek, który zachowuje wszystkie aromaty typowe dla trzciny cukrowej. Jest to cachaça ze średniej półki, produkt eksportowy, nie wybijający się, raczej nadaje się jako składnik drinku Caipirinha niż do konsumowania w szotach. Samodzielnie smakuje dość ostro, ale jednocześnie orzeźwiająco. Klarowna, o mocy 40%. Marka powstaje niedaleko Rio de Janeiro, w gorzelni Fazenda Soledade, założonej w 1977 roku jako rodzinny biznes. Cachaça Nêga Fulô (znana w Europie dzięki dystrybucji Diageo) a po niej CanaRio destylowane są od początku istnienia firmy. Inne ich marki to: Cachaça Fazenda Soledade, Moleca i Tucano. Na rynki europejskie CanaRio dostarcza niemiecka firma Borco z Hamburga.
Spróbowałem wczoraj wodkę Cachaca Cana Rio. Bardzo ciekawy smak. Dla mnie to mix tequila i migdałowy mezcal. Dobra, ale dużo nie da się wypić.