Destylat zrobiony z ponad 20 historycznych odmian jabłek cydrowych z sadów Domaine Le Hiautre w Gonneville sur Honfleur, Zbierane z ziemi przez ponad dwa miesiące, umyte, posortowane i starte jabłka zostały delikatnie wyciśnięte, aby wydobyć nie więcej niż 650 l soku z tony jabłek. Następnie jabłka poddano fermentacji przez okres czterech miesięcy i dwukrotnie przedestylowano w alembiku. Następnie 6 miesięcy leżakowania w amforze. Edycja limitowana, tylko 1374 butelek o mocy 60%. Zapach pełen jabłek – głównie słodkich, ale też gorzkich i pieczone jabłka, nutka anyżu, lukier. Smak słodko-gorzki, pieczone jabłka w lukrze, ale też soczyste słodkie jabłka. Finisz dość lekki, jabłkowy, gorzkawy, mineralny, delikatna słoność. Wysoka moc alkoholu w ogóle nie przeszkadza. W Polsce w ofercie M&P.
Christian Drouin La Blanche 60 Bio Amphora Maturation
Powiązane artykuły
Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]
Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]
Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]
Zabutelkowana z mocą 50%, jedna z beczek dedykowanych dla sklepów duty free. Aromat ostry, intensywny, […]
To druga oficjalna edycja single malt z destylarni w Donegal, zabutelkowana z mocą 46%. Beczki […]