Cîroc

francuska wódka ze stajni Diageo, destylowana z winogron. Wódka ze względu na technologię produkcji i smak, nie składnik, bo za wódki zwykło się uważać destylaty ze zbóż czy z ziemniaków, pozostałe zaś to w zwyczajowym nazewnictwie brandy. Pięciokrotnie destylowana, w ostatniej fazie w tradycyjnych alembikach do destylacji armaniaku, a nie kolumnach do destylacji ciągłej, robiona z dwóch gatunków winogron porastających wzgórza w okolicy Gailac, jednej z najstarszych i najwyżej położonych winnic we Francji. Sprzedawana pod hasłem „Snap Frost” – jest fermentowana, destylowana i leżakowana „na zimno”. Miłośników brandy winogronowej czy grappy jej smak jednak mocno rozczaruje, Cîroc to łagodna wódka, która nadaje się do drinków, ma swoją klasę, niepowtarzalny smak, ale niemal pozbawiona aromatu owocu, słusznie jest klasyfikowana w kategorii wódek czystych. Są też wersje smakowe, robione również na bazie pięciokrotnie destylowanej wódki z winogron: Cîroc Redberry (z dodatkiem aromatów truskawek i żurawiny), Cîroc Coconut (kokos), Cîroc Peach (brzoskwinia), Cîroc Pineapple (ananas). Diageo reklamuje ją jako jedyną na świecie wódkę z winogron, co nie jest prawdą, bo wielokrotnie destylowane i rektyfikowane winne alkohole znajdziemy w Armenii czy Azerbejdżanie, a także w USA, Turcji czy Australii, a także w samej Francji (Idôl Vodka), nie mniej jest to niewątpliwa rzadkość.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.