Maison Ferrand otworzyło nową destylarnię, dedykowaną marce Citadelle Gin. Receptura ginu powstała w 1996 roku, stworzył ją Alexandre Gabriel, a destylacja dotąd odbywała się w szarentejskich alembikach w destylarni, w której powstają koniaki Maison Ferrand. Nowy zakład ulokowano w XVIII wiecznym budynku, sąsiadującym z należącym do rodziny Gabriel Château de Bonbonnet w Cognac. Zainstalowano tu dziewięć pięćdziesięcioletnich alembików szarentejskich, a wokół destylarni zasadzono 2500 krzewów jałowca, które będą organicznie uprawiane i w przyszłości służyć będą do produkcji ginu, podobnie jak posadzony gaj cytrynowy.
Oferta ginów Citadelle obejmuje: Citadelle Original, Jardín de’Été, Réserve, Old Tom oraz limitowane wersje Citadelle Extrêmes. Polskim dystrybutorem marki jest Pinot Wine & Spirits.
Citadelle Gin ma własną destylarnię
Powiązane artykuły
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]