Clairin

alkohol z Haiti, lokalny rodzaj rumu, powstający podczas spontanicznej fermentacji z udziałem dzikich drożdży soku trzciny cukrowej. Fermentacja trwa 120 godzin lub więcej. Destylowany w bardzo prostych alembikach, brak filtracji. To wciąż trunek ludowy, choć coraz częściej doceniany przez barmanów na całym świecie i butelkowany przez europejskie i amerykańskie firmy. Przypomina styl rhum agricole (do 1804 roku Haiti było francuską kolonią). Najważniejsze marki to: Clairin Vaval, Clairin Sajous, Clairin Casimir, Clairin Le Rocher.

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.