Comandon

dom koniakowy został założony w 1821 roku przez Pierre’a Comandon i do dziś pozostaje w rodzinnych rękach. Obecnie siedziba firmy umiejscowiona jest w najstarszym domu w mieście Cognac, w starej rzymskiej willi, pochodzącej z 412 roku przed Chrystusem. Jest to też jeden z pierwszych domów, w których w Cognac zaczęto prowadzić destylarnię. Jego piwnice skrywają Paradis, czyli zapasy starych eau-de-vie. W czasach rzymskich piwnice te były jednak miejscem spotkań pierwszych chrześcijan. Firma ma własną niewielką winnicę oraz dwie destylarnie w Grande i Petite Champagne, zajmuje się jednak głównie kupażowaniem, skupują w tym celu eau-de-vie z różnych regionów. Do starzenia wykorzystują niemal wyłącznie beczki z dębów Limousin, choć eksperymentują także z beczkami po sauternesie i sherry. „Szukamy nowej, mniej tradycyjnej, formuły dla koniaku – żeby zainteresować nim także miłośników whisky. Stąd pomysł na finiszowanie w beczkach po winie, czy też kolekcja brandy typu single grape, jednoszczepowych, jak: merlot, sauvignon blanc, cabernet sauvignon czy folle blanche” – mówi Aliette Mouroux z Comandon.


Butelkują też koniaki rocznikowe i z jednego regionu – kolekcja Vintage Cask. Oferta obejmuje klasyczne: VS, VSOP (8-12 lat w beczkach), XO (20-30 lat), XO Single Batch Limited (12 lat), XO Single Barrel (15-100 lat). Edycje rocznikowe są limitowane do ok. 400 butelek.
Comandon jest także dystrybutorem różnych marek, m.in. koniaków Philbert czy brandy Monteru.

SONY DSC SONY DSC SONY DSCSONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.