wódka ziemniaczana koszerna, wyprodukowana w Polmosie Bielsko-Biała. Aromat słodki i bardzo skrobiowy. Nuta ogniska. W smaku pieczone ziemniaki, wanilia. Finisz ostry – pieprz kajeński, imbir. Moc – 40%. W połowie lat 90. XX wieku właścicielem marki był nie istniejący już Polmos Kraków.
Czyżby reaktywacja? Tamta miała etykietkę i ładniejszą butelkę. Smak, jeśli sobie przypomnieć słodko-ziarnisty, bardzo łagodna, duże prawdopodobieństwo, o czym pisał sam Polmos Kraków, że był tam dodany bonifikator, tytułowy „cymes”, obstawiam destylat winny, bo pozostałe koszerne też miały dodatki: „Rachela” miała rozmaryn, „Jankiel” miał chyba owoce, ich „żytnia” miała wiesiołek, „Centuś” dodatek koniaku, a „Wytrawna Koronna” i destylat winny i żubrówkę. Dodatkowo, koszerne były butelkowane o mocy 38-39%.