26 maja odbyła się degustacja online Bruichladdich Islay Barley 2010-2013, którą poprowadził Mateusz Zabiegaj, brand ambasador marki. Islay Barley to whisky destylowana z jęczmienia rosnącego na wyspie, nacechowana specyficznym terroir Islay – torfem i solą morską. Oprócz roczników 2010-2013 w degustacji była także butelka klasycznej edycji Bruichladdich Classic Laddie.

Bruichladdich Islay Barley 2010 (50%)
Piąte wydanie w serii, whisky ośmioletnia. Beczki po bourbonie i po francuskim winie czerwonym, prawdopodobnie Bordeaux. Jęczmień optic i oxbridge, zbiory z 2009 roku. Jęczmień odmiany oxbridge po raz ostatni był używany w latach 70. i został specjalnie na potrzeby Bruichladdich zasiany na Islay. Bardzo dużo wanilii, toffi, crème brûlée, migdały, marcepan, słodycz. W tle ziołowa, szałwiowa nuta, kwiaty polne, jaśmin, jabłka i gruszki. Smak owocowy – przejrzałe jabłka, późne gruszki, nektarynki, pestki owoców, liście porzeczki, zielony orzech włoski, pieprz, imbir i słoność. W finiszu sól, pieprz, kwaśne jabłka, lukrecja, mięta, szałwia, liście, trawiastość, pestki słonecznika i gruszki oraz ciemny słód.
4.5
27/27/27,5/8=89,5

Bruichladdich Islay Barley 2011 (50%)
Jęczmień z sześciu farm. Beczki po bourbonie i po francuskim winie czerwonym, prawdopodobnie Bordeaux, whisky sześcioletnia. Dziwny, lekko chemiczny zapach, jakby guma arabska, opona. Do tego mięta, liście, solanka, nuty maślane, budyń waniliowy, cynamon, kardamon, imbir, goździki, głębiej w tle zapach jabłek. W smaku słodko-gorzko: anyż, lukrecja, mięta, gruszki, renklody, słodkie jabłka, melon, tłusto, kremowo. Są też korzenne pierniki, powidła śliwkowe, pieprz, ale też jałowiec. Delikatnie dym. Finisz bardzo rześki, kwaskowe owoce, eukaliptus, mięta, skórzastość, tymianek, pestki owoców, marynowana gruszka, a do ego korzenność – pieprz, kardamon oraz nuty słone medyczne.
4.5
26/27,5/27,5/8=89

Bruichladdich Islay Barley 2012 (50%)
Whisky ośmioletnia, jęczmień pochodził z ośmiu farm w zachodniej i centralnej części Islay, odmiany: concerto, oxbridge, propino i publican. Leżakowanie w większości w beczkach pierwszego napełnienia po amerykańskiej whiskey, w mniejszym stopniu po czerwonym wytrawnym winie. Zapach crème brûlée, gruszek, jabłek, porzeczki, agrestu, ziół, traw, surowego drewna. W ustach sól i słodkie gruszki, słodkie jabłka, miód i toffi, morele, zwęglenie, sadza, gorzki tytoń. Także finisz gorzki, dużo tataraku, głóg, tarnina, sól, lekko pieprz, kwaśne jabłka, szałwia, sadza.
4.5
27,5/26,5/27,5/8=89,5

Bruichladdich Islay Barley 2013 (50%)
Ósma edycja w serii, jęczmień pochodzi z siedmiu farm, wyłącznie odmiana concerto. Whisky leżakowała osiem lat w większości w beczkach pierwszego napełnienia po amerykańskiej whiskey, a także po hiszpańskich winach z Ribeira del Duero, po syrah i pauillac. Słodki, przyjemny zapach jabłek i gruszek, w tle gorzkie pektyny owoców, przydymienie, anyż, crème brûlée. W ustach soczyste, słodkie, bardzo dojrzałe nektarynki, brzoskwinie, melon, wanilia, trochę cierpkiego jabłka, pestek. W finiszu jest też bardzo rześka mięta, czy nawet eukaliptus, jest słoność, migdały i gorycz głogu.
4.5
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail