Cztery różne whisky od Murray McDavid

24 lutego odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustacja szkockiej whisky od niezależnego bottlera, firmy Murray McDavid. Były to cztery różne whisky: blended, blended malt, single grain i single malt. Polskim importerem marki jest M&P.

Righ Seumas II 12YO 2008 Batch 4 Murray McDavid (46%)

Kupaż whisky z czterech regionów: Highland, Lowland, Speyside i Islay z beczek po bourbonie, czerwonym winie Bordeaux i sherry. Edycja tylko z trzech beczek, liczy 964 butelki, butelkowanie 2021. Wchodzące w skład mieszanki whisky słodowe stanowią 70% i pochodzą z destylarni: Bruichladdich, Auchentoshan, Tobermory, Arran i Old Rhosdhu (stare edycje Loch Lomond, marka była na rynku w latach 1960-2000). Dojrzewały w beczkach po czerwonym winie. Whisky zbożowa stanowi 30% i została dodana na ostatnim etapie, przed zlaniem całości na finiszowanie w beczkach hogshead po sherry. Aromat delikatny, lekko dymny, słodkie śliwki, morele, brzoskwinie, wanilia, nuta pomarańczy, pistacje, truskawki. W smaku pomarańcze, pigwa, rokitnik, słód, gruszki, morele, ale też lekko pieprz, ziele angielskie. W finiszu pomarańcze, mandarynki, yuzu, kolendra, poza tym kremowość, toffi, jak również pieprzność i gorzkie zioła.

4/5

25,5/25/25/7=82,5

Peatside 6YO 2014 Batch 5 The Vatting Murray McDavid (50%)

Mieszanka dwóch single malt, jednej bardzo torfowej, drugiej kremowej, Murray McDavid nie ujawnia skąd pochodziły. Początkowo były to beczki hogshead po bourbonie, potem całość trafiła do pięciu beczek – pierwszego napełnienia po sherry PX oraz po bourbonie. Edycja liczy 1772 butelki, butelkowanie 2021. W aromacie masa torfu, tytoń, wanilia, crème brûlée, wędzona śliwka, są też nuty ziołowe oraz morskie, słone. Smak cierpko-słodki, wędzone owocowe – śliwki, morele, nuty miodu, powideł śliwkowych i dużo soli. W finiszu nuta wanilii, toffi, cynamon, torf, mineralność, wulkaniczność, sadza. Zbyt wyrazista, wszystko w tej whisky jest przesadzone.

3/5

20/22/21/6=69

Invergordon 16YO 2007 Pedro Ximenez Sherry Cask Murray McDavid (51,5%)

Whisky najpierw jedenaście lat spędziła w beczkach po bourbonie, potem pięć w beczkach po sherry pedro ximenez, co wyraźnie widać w ciemnym kolorze trunku. Butelkowanie 2024, edycja z dwóch beczek, licząca 569 butelek. Aromat lekki, nieco octowy, śliwki, morele, gruszki, kwaśne rajskie jabłuszka, nutka sadzy, kawa, mokka, kakao, rodzynki, różaność, cynamonowe ciasteczka. W ustach dużo słodkich śliwek, słodkie morele, nutka anyżu, lukrecji, kawa, mokka. Finisz przyjemny – słodko-cierpki, owoce zarówno przetworzone (powidła śliwkowe, wisienki koktajlowe), jak i świeże (kwaskowe jabłka), jak i suszone (morele, rodzynki), jest też nutka orzechowa – zielony orzech włoski, delikatnie kokosowa. I lekka pikantność chili. Dobrze zrobiona single grain whisky.

4/5

25,5/25,5/25,5/7,5=84

Strathmill 10YO 2014 Koval Quarter Cask Murray McDavid (51,1%)

Whisky najpierw leżakowała w beczkach hogshead po bourbonie, potem była finiszowana w małych beczkach quarter cask po czterech różnych whiskey z destylarni Koval: bourbonie, żytniej, owsianej oraz edycji Koval Four Grain. Zabutelkowana w 2024 roku w liczbie 1174 butelek. Aromat jabłek, gruszek, brzoskwini, nutka tłusta, kokos, jest też ziołowość, pieprz w nosie, anyż, koper. W smaku śliwka – gorzka i kwaskowa, jabłka, morele, bakalie – zwłaszcza rodzynki i ostra pieprzność, kardamon, ziele angielskie. W finiszu korzenność – pieprz, ziele angielskie, masło orzechowe, nuty gorzkie, dużo pikantnego żyta, dużo dębiny.

4/5

26/25/25/7,5=83,5

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.