9 marca odbyła się czwarta edycja organizowanego przez M&P festiwalu Whisky & Friends. W tym roku w hotelu Renaissance na lotnisku Chopina. Edycja absolutnie rekordowa, zarówno pod względem frekwencji, jak i liczby prezentowanych trunków. Przyszło bardzo dużo ludzi, już o 13. zabrakło miejsc w obydwu szatniach. W hotelowej przestrzeni zagościło ponad tysiąc osób. – PO raz pierwszy w tym roku musieliśmy zamknąć sprzedaż biletów, niestety, więcej osób trudno by było komfortowo i bezpiecznie pomieścić – mówi Małgorzata Masiak, koordynatorka festiwalu.


Nie czuć było jednak tłoku, dzięki szerokiemu rozstawieniu stoisk. Dokuczała tylko duszność i wysoka temperatura, hotelowa klimatyzacja jest niewydajna i jeśli chcą tu robić tak duże imprezy, to koniecznie muszą ją wymienić.
Stoiska ciekawie zaaranżowane, zwłaszcza te z koktajlami, a było ich kilka, nie tylko na bazie whisky, także orzeźwiające koktajle na ginie. Pojawili się nowi wystawcy z ciekawą ofertą, jak np. Litewskie Miody. Nie brakowało nowych produktów i marek w ofercie M&P, jak rumy Hampden z Jamajki, chilijskie pisco Malpaso czy finiszowane w beczkach po rumie i whisky z Islay holenderskie genevery Wenneker. Były wina wzmacniane oraz goście – LVMH z premierową Glenmorangie Allta, Brown Forman ze stanowiskiem koktajlowym Jack Daniel’s oraz z ofertą whisky single malt, podobnie jak Stock, tu serwowało koktajle w gustownych metalowych kubkach, które rozdawano jako gadżety. Diageo pokazało się m.in. z serią whisky DSR oraz z premierową Singleton of Dufftown Malt Master’s Selection, LVMH z premierową Glenmorangie Allta, MV Poland z nową Bunnahabhain Toiteach A Dhà i specjalnymi edycjami Deanston czy Tobermory, Pernod Ricard z premierową Ballantine’s 15YO Glentauchers. Były Nalewki Staropolskie Karola Majewskiego i stanowisko wódki Pravda. Na stoisku GlenAllachie było kilka premierowych i bardzo ciekawych whisky vintage, francuski Armorik zaprezentował wersję 10YO z beczek po bourbonie i sherry oloroso czy whisky blended malt MacNair’s. Inne nowości to m.in.: Kilkerran Heavy Peated, Springbank 12YO CS, Longrow 11YO Red Pinot Noir. Zachwycała hiszpańska marka wermutów superpremium Pedro & Co w bardzo atrakcyjnych butelkach i nowatorskich wariantach aromatycznych.
Jak zwykle masa znajomych z całej Polski, dużo radości i dużo alkoholu, ale żadnych pijackich ekscesów. Wychodzący otrzymywali w prezencie pamiątkową koszulkę, obszerne wydanie czasopisma „Degustator” ze specjalną częścią poświęconą festiwalowi oraz katalog whisky. W sklepiku festiwalowym można było kupić prezentowane trunki w wyjątkowo atrakcyjnych cenach.

Aqua Vitae rekomenduje
Najciekawsze nowości czwartej edycji festiwalu Whisky & Friends

Poz. Marka Rodzaj Kraj Nota degustacyjna
1 Hampden Overproof rum Jamajka 91,5
1 Żalgiris okowita Litwa 91,5
2 Hampden rum Jamajka 91,0
2 Pedro & Co. Rojo Classico wermuth Hiszpania 91,0
3 MacNair’s 21YO blended malt Szkocja 90,5
3 GlenAllachie 25YO single malt Szkocja 90,5
4 Glenomorangie Allta single malt Szkocja 89,0
5 Pedro & Co. Reserva Especial wermuth Hiszpania 87,0
6 GlenAllachie 1989 Sherry Butt single malt Szkocja 86,5
7 GlenAllachie 1989 Hogshead single malt Szkocja 85,5
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail