Deadhead

meksykański rum infuzjowany ziarnami kakao. Wyrabiany z lokalnej trzciny cukrowej z regionu Tapachula w stanie Chiapas. Proces wytwarzania podzielony jest na dwa etapy. Osobno fermentacji poddawany jest sok z trzciny cukrowej, destylacja odbywa się w miedzianych alembikach, leżakowany jest przez sześć lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Osobno w kolumnach destylowana jest melasa, wcześniej poddana powolnej fermentacji z udziałem dzikich drożdży, ten destylat także leżakuje przez sześć lat w mocno wypalonych beczkach z amerykańskiego dębu. Potem obydwa rumy są mieszane I dodawane są ziarna kakao. Zwraca uwagę czarna butelka o kształcie głowy małpy. W aromacie dużo czekolady – mlecznej i w proszku, poza tym dużo wanilii. Smak bardzo słodki, można dodać mleko i pić jako napój czekoladowy. Finisz krótki, kakaowy.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.