Degustacja kalwadosów Père Magloire

Degustację kalwadosów znanej firmy Père Magloire zorganizowano dla mnie w ich siedzibie, w pięknej posiadłości na przedmieściach Pont-l’Évêque. Firma powstała w 1821 roku w Normandii pod nazwą Debrise-Dulac, dziś nosi imię założyciela i należy do grupy Spirit France (razem z Boulard i Lecompte). Już w 1900 roku stała się liderem na rynku sprzedaży kalwadosów i palmę pierwszeństwa dzierży do dziś, przy czym ponad 60% przychodów zapewnia eksport do ponad 60 krajów (największym importerem są Niemcy). Jako jedyni robią kalwadosy wszystkich apelacji: ACC, Pays d’Auge i Domfrontais. Duży zakład z alembikami i aparatami do destylacji ciągłej mieści się w miejscowości Sainte Foy de Montgomery, obok zakładu produkującego cydr.

SONY DSC
Rocznie przerabiają na alkohol ponad 10 tys. ton jabłek. Zużywają 20 kg jabłek lub 14 l cydru do wyprodukowania jednego litra kalwadosu. Mają łącznie pięć magazynów po 2500 beczek, temperatura leżakowania jest stała, wynosi 12-14 stopni, a udział aniołów to ok. 2% rocznie. Do zestawienia blendów wykorzystują co najmniej 20 różnych kalwadosów.

SONY DSC
W Pont-l’Évêque znajdują się piwnice, w których dojrzewają trunki. Są tu gigantyczne beczki po 321 hl oraz mniejsze po 380-385 l, które leżą na pięciu poziomach. Drewno pochodzi z dębów z lasów z południa Francji, a beczki powstają w zakładzie Tonnellerie d’Honfleur, ok. 40 km od Pont-l’Évêque.
Kalwadosy Père Magloire butelkowane są w wielu wersjach, o bardzo zróżnicowanym smaku, przy czym nie robią kalwadosów rocznikowych, a jedynie blendy. Oto moje wrażenia z degustacji.

SONY DSC

Père Magloire Domfrontais 3 ans (40%)
Destylowany w małym aparacie kolumnowym. Kolor żółtego złota. Aromat dość ostry, choć delikatnie przebijają się kwitnące jabłonie i grusze. W ustach szorstko, ani jabłka, ani gruszki, raczej chilli, lekko maślana. Finisz – tarta gruszkowa z migdałami. Ciekawy. 2.5/5

SONY DSC

Père Magloire Fine VS (40%)
Zestawiany z destylatów z kilku roczników. Kolor słomkowo-bursztynowy. Aromat soczystych jabłek. W ustach orzeźwiająco-jabłkowo, głębia owoców. Finisz rześki, wiosenny, owocowy. 3.5/5

SONY DSC
Père Magloire VSOP (40%)

Absolutny klasyk. Około cztery lata spędzone w średniej wielkości beczkach z dębów z lasów z południa Francji. Bezpretensjonalny trunek, o wyraźnym aromacie jabłek, nutą kwiatów i miodu, także gruszek. W ustach jest nieco wytrawny, rozgrzewający, finisz wręcz drapiący, odnajdziemy w nim orzechy włoskie i gorzkie jabłka. Idealny w połączeniu z serami pleśniowymi. 4/5

SONY DSC

Père Magloire XO
Leżakował w beczkach co najmniej 9 lat. Kolor złocistego bursztynu. W ustach konfitura pomarańczowa, gruszki, aromat cygar, lekko pikantnie – nuty pieprzu. W ustach pieczone czerwone jabłka, morele, wiórki ciemnej czekolady, przyprawy, lekko karmel. Finisz zbalansowany, przyjemny, z nutami przypraw. 4/5

SONY DSC

Père Magloire AOC 12 ans (40%)
Destylowany w kolumnach. Kolor ładny, kasztanowy. Aromat jabłkowo-miodowy, lekko kwiaty pomarańczy. W ustach dużo tytoniu, mokka, ale i sporo jabłek – zwłaszcza słodkich. Finisz – kandyzowane jabłko, piernik. Bardzo przyzwoity. 4/5

SONY DSC

Père Magloire Pays d’Auge 6 ans (40%)
Destylacja w alembiku. Aromat wyrafinowany. W ustach bardzo orzeźwiający z gruszkową nutą, trochę cierpki od odmiany gorzkich jabłek, jakiej użyto, z dużą ilością garbników. 4/5

SONY DSC

Père Magloire Reserve de Gouberville (40%)
Destylacja w kolumnie. Destylaty co najmniej sześcioletnie leżakowały w małych dębowych beczkach. Kolor miedzi. W aromacie dużo jabłek, wanilia, migdały. W ustach ostrzej – tytoń i czarny pieprz, ale też dojrzałe jabłka, lekko dębina. Finisz pikantny. Wcale nie gorszy niż dwukrotnie destylowany w alembiku. 4/5

SONY DSC

Père Magloire Isadora (40%)
Składa się z destylatów 15-20 letnich z najlepszych beczek. Pojedyncza i podwójna destylacja. Bardzo delikatny aromat i smak, szczypta tytoniu, imbiru i drewna, a także cynamon z nutami kandyzowanych owoców, moreli. 4.5/5

SONY DSC

Père Magloire 35 ans (40%)
Jednokrotnie destylowany w kolumnie. Do destylacji wybrano rzadkie, wyjątkowe wina limitowanej edycji. Kolor ciemno bursztynowy, lekko rubinowy. Bardzo delikatny blend – smak i aromat drewna oraz włoskich orzechów, suszonych owoców, lekko wędzony, wspaniały, czuć wiek i dostojność, zarazem jest niezwykle łagodny. Finisz z nutami tytoniu. 5/5

SONY DSC

Père Magloire 50 ans (40%)
W nosie melon i kwiaty, poza tym drewno. W ustach wspaniała słodycz – miód, tropikalne owoce, pieczone jabłka w lukrze, czekolada, niezwykle dostojny i deserowy, porównywalny smakiem z Lecompte Secret – raj dla podniebienia. Finisz bardzo długi, lekko tytoniowy. W kieliszku pozostaje słodki zapach pommeau. 5/5 +

SONY DSC

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.