Nowa seria „napojów alkoholowych” o mocy tylko 30%, zadebiutowała w połowie 2018 roku. Powstają w małych miedzianych alembikach przez redestylację tego samego spirytusu, który jest wykorzystywany do wódek Ketel One z botanikami, a także przez dodatek naturalnych owocowych esencji. Bez dodatku cukru.
Ketel One Botanical Grapefruit & Rose (30%)
Aromat bardzo przyjemny i zdecydowanie czerwony grejpfrut, głęboko w tle puder różany. Za to w smaku – odwrotnie, najpierw róże, potem grejpfrut. Bardzo pudrowy. Delikatny, zrównoważony finisz. Ciekawe, ale chyba lepiej gdyby odwrócić kolejność aromatów, gdyby alkohol najpierw zwodził różami, potem dawał cytrusowe wnętrze, a w smaku najpierw zapraszał grejpfrutem, potem dawał różaną lekkość. Pasuje z tonikiem śródziemnomorskim lub o aromacie czarnego bzu.
26,5/24,5/24,5/7=82,5
Ketel One Botanical Cucumber & Mint (30%)
W nosie bardzo zielono, najpierw ogórek, potem mięta, ale jest to niemal wyrównane, z lekkim plusem dla zielonego ogórka, mizerii. W smaku nieco gorzkie, tu mięta wiedzie prym, wprowadza orzeźwiającą nutę, ale też niepożądaną trawiastość. Przyjemny finisz – rześkość, mizeria, do mięty i ogórka dochodzi koperek. I leciutko wanilia. Świetny do klasycznego ginu z tonikiem.
26,5/24,5/25/7=83
Ketel One Botanical Peach & Orange Blossom (30%)
Pierwszy nos to brzoskwinia, zaraz morela, mandarynka, dopiero głębiej lekkość kwiatów pomarańczy, róże. Przyjemny, likierowy aromat. W smaku to jest nieco połamane, masa brzoskwini, ale bez słodyczy, albedo pomarańczy, granat, pomelo… Przyjemnie, ale jest wrażenie nadmiaru owoców. Za to finisz elegancki, morele i brzoskwinie, soczysty owoc, bardzo naturalnie, czuć nie tylko soczysty miąższ, ale i skórkę, i pestkę owocu. Do naleśników, do sernika, wybitnie deserowe. Można podać po prostu z wodą sodową i lodem.
26,5/25/26,5/7,5=85,5