Degustacja kolekcji Dictador

26 października odbyła się przekrojowa degustacja oferty kolumbijskiej destylarni Dictador. Rodzinna marka, stworzona przez rodzinę Parra, która nadal dogląda beczek i destylacji, natomiast większościowy kapitał mają inwestorzy z Polski, którzy stworzyli z Dictador markę globalną, będącą w pierwszej dziesiątce najbardziej rozpoznawalnych marek rumów. Spotkanie prowadził Dawid Typa, polski ambasador Dictador, a do spróbowania były nie tylko rumy, ale także dwa giny starzone w beczkach po rumach. Z powodu COVID-19 i wymogów sanepidu degustacja odbywała się w większości online, tylko kilka osób miało możliwość uczestniczenia w wydarzeniu na żywo, w salonie M&P Strzelecka, skąd Dawid Typa prowadził transmisję przez platformę Zoom.

Wszystkie rumy Dictador powstają w Kolumbii z przefermentowanego syropu trzciny cukrowej. Jest to produkt delikatniejszy niż melasa i bardziej słodki niż sok z trzciny cukrowej, nazywany jest potocznie miodem melasowym. Destylacja odbywa się w kolumnach do mocy 92% oraz w alembikach. Wszystkie rumy łączone są w proporcjach 7:3 – kolumna:alembik. Proces starzenia to swoista solera, tyle, że beczki nie są uzupełniane destylatami młodszymi, lecz angel’s share uzupełnia się destylatami z tej samej partii, z innej beczki. Pozwala to zmniejszyć odparowanie i ubytek destylatów, a jednocześnie rum zawsze jest w tym samym wieku. To znaczy, że jeżeli na butelce rumu Dictador jest 12YO lub 20YO, to nie jest to wiek najmłodszego z destylatów, ale wiek jest dokładnie taki, bo całość jest w tym samym wieku. Dawid Typa nie tylko przedstawił procesy produkcji, lecz zademonstrował także surowce, m.in. syrop melasowy.

Dictador 12YO (40%)
Rum leżakował jedenaście lat w beczkach po bourbonie i dodatkowo rok w beczkach po sherry. Lekki aromat kakao, kawy, kawy z mlekiem, wanilia, tiramisu, suszone morele, rodzynki, figi, maliny, wiśnie, czekolada, śliwki w czekoladzie, słodki tytoń, cynamon, orzechy włoskie, orzechy laskowe. W smaku dużo orzechów laskowych, śliwki, gorzkie wiśnie, marcepan, makowiec, tarta z orzechami, kajmak, migdały, gorzka czekolada, crème caramel, toffie, włoskie suche orzechy, rodzynki, wytrawne winogrona. Finisz to gorzkie orzechowe nuty, gorzka czekolada z migdałami., skóra, tytoń, trochę soli, ale też z wyraźną nutą wanilii i orzecha laskowego, kakao i kawy.
4/5
25/23,5/23,5/7,5=79,5

Dictador 20YO (40%)
Leżakowany osiemnaście lat w beczkach po bourbonie i dwa lata w beczkach po porto. Aromat kawy, kakao, wanilii, gorzkiej czekolady z rodzynkami, migdałów, śliwki kalifornijskiej, rodzynek, drewna, miodowo-ziołowy, nuty tytoniu, egzotycznego drzewa i przypraw korzennych – cynamonu, gałki muszkatołowej. Do tego soczyste figi, bardzo soczyste i słodkie pomarańcze, maliny. Smak słodki, bakaliowy, kakao, herbata, lukrecja, sól, zioła, nawet jałowiec. Ponadto: miód, propolis, ale dla przeciwwagi są nuty wytrawne – skóra, tytoń, imbir, do tego pomarańcze, lukrecja i cynamon gorzka czekolada. Finisz elegancki, kakao i wanilia, kokos, daktyle, rodzynki, mleczna czekolada, lukrecja, figi, orzechy włoskie i laskowe, kawa i orzeźwiająca nuta mięty.
4.5/5
27,5/27,5/27/8,5=90,5

Dictador XO Perpetual (40%)
Rum w wieku 25-35 lat, krótko finiszowany w beczkach po sherry. Aromaty kawy, pomarańczy, czekolady, cynamonu, rodzynek, orzechów, wiśni, surowego drewna, igliwia, sadzy, słodkiego tytoniu, kakao. W smaku dość lekki: pomarańcze, pomelo, ale też owoce bakaliowe – suszone wiśnie, dużo rodzynek, suszone morele, migdały, marcepan. Poza tym miód, słodki tytoń, cynamon, skóra i popiół. Delikatnie sól. Bakaliowy, lekki finisz, sporo orzechów, suszonych owoców, daktyle i rodzynki, nuta herbaciana, skóra, tytoń, śliwki, stare drewno oraz gorzka czekolada z pomarańczą.
4.5/5
27,5/27,5/27,5/8,5=91

Dictador XO Insolent (40%)
Rum w wieku 25-35 lat, przed zabutelkowaniem na dwa lata trafia do beczek pierwotnie po porto, ale już wcześniej leżakował w nich rum. Aromat: kakao, kawy, mleka, orzechów, startej czekolady, czekolady z rodzynkami. W tle delikatnie tytoń. W smaku – czekolada mleczna z rodzynkami, dużo orzechów włoskich i laskowych, migdały. Długi i bardzo przyjemny finisz czekolady z orzechami, rodzynek, lekko przyprawy korzenne – imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, do tego cappuccino.
4.5/5
28/28/28,5/9=93,5

Colombian Gin Treasure (43%)
Gin, który leżakował przez 35 tygodni w beczkach po rumie Dictador. Wśród botaników są m.in.: kardamon, kolendra, dzięgiel, rozmaryn, pieprz, lukrecja, skórki cytryny i pomarańczy, tangarynka, jagody jałowca. Aromat pomarańczy, zestu pomarańczowego, bergamotki, limonki, lukrecji, delikatnie irysa, cynamonu, pieprzu, poza tym wyraźnie jałowiec, cytryna i dzięgiel, który dał nuty karotkowe. W smaku cierpki – gorzkie pomarańcze, cytryna, limonka, grejpfrut, albedo cytrusów, lekko słodycz karotkowa. W finiszu nagle cukrowa słodycz, jakby kandyzowane skórki cytrusów, limonka i sól. Do tego natka, kolendra, karotka, igliwie, dużo jałowca. Jest też nuta korzenna – gałka muszkatołowa.
4.5/5
28/26,5/27,5/9=91

Colombian Gin Ortodoxy (43%)
Podobnie jak Treasure leżakował przez 35 tygodni w beczkach po rumie Dictador, ale potem został przefiltrowany przez węgiel drzewny i pozbawiony barwy, jaką alkohol wyciągnął z beczki. Skład botaników jest podobny, ale użyto ich w mniejszych ilościach, co sprawia, że gin jest mniej intensywny, delikatniejszy. Aromat pomarańczowo-korzenny, dzięgiel, nuty ziemiste, limonkowe. W smaku cierpki – cytryna, limonka, herbata z cytryną. Finisz cierpki, przesuszający, dużo cytrusów, kwaśne jabłka, cynamon, lekko sól i mięta.
4.5/5
26/26,5/27,5/8,5=88,5

Dictador Best Of 1980 37YO EX-P 113 (40%)
Beczka numer 260917 po porto, 300 butelek. Bardzo intensywny i słodki aromat: czekolada, kakao, kawa, wiśnie w czekoladzie, śliwki w czekoladzie, czekolada z rodzynkami, czekoladka z rumem. Co za konsekwencja! Głębiej – egzotyczne drewno, cynamon, marcepan, delikatnie taniny słodkiego tytoniu. Smak natomiast cierpki, taniczny, dużo tytoniu, skóry, do tego nuta eukaliptusa i lukrecji, orzechy nerkowca, sól. W finiszu skóra, tytoń, rodzynki, suszone morele, dużo soli, lekko imbir. Bardzo długi i złożony finisz. W pustym kieliszku pozostaje zapach aromatycznego cygara i popiołu.
4.5/5
28,5/28,5/29/9,5=95,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.