Marka koniaków zestawianych obecnie dla firmy dystrybucyjnej Hawkins Distribution. Winnice należą do rodziny Cabanne, która od sześciu pokoleń zajmuje się destylacją koniaków, od 1686 roku. Mają 70 ha winnic w regionach Petite Champagne i Fins Bois, destylują głównie winogrona ugni blanc. Początkowo dostarczali eau-de-vie głównie do kupaży Courvoisier i Grand Marnier. Od lat 60. XX wieku butelkują pod marką R. Delisle. Destylują w 17 niewielkich aparatach, łącznie rocznie produkują ok. 6500 hl eau-de-vie, 2 mln butelek. Na szczególną uwagę zasługuje ich kolekcja rocznikowych koniaków z Fins Bois, butelkowanych z mocą beczki. Są to roczniki 1965 i 1975. Ponadto mają w ofercie klasyczne: VS, VSOP, XO i ciężki, tytoniowy koniak XO Club Cigare Grande Champagne. Poza tym ostatnim, styl destylatów Delisle cechuje łagodny, bakaliowy aromat – rodzynki, figi, suszone śliwki. Ponadto butelkują Pineau des Charentes Blanc (z winogron Ugni Blanc, Montils i Colombard) oraz Rosé (z winogron Merlot i Cabernet). Do rodziny Cabanne należą także zapasy starych koniaków (ok. 4000 hl) butelkowanych jako Héritage Marie Domain, z winnic założonych w 1806 roku. To drogie i bardzo eleganckie edycje.
Kolekcję koniaków R. Delisle miałem okazję próbować wspólnie z Amaury Petit, menadżerem ds. eksportu w firmie Hawkins Distribution, dzięki czemu mogłem dowiedzieć się o tych koniakach znacznie więcej, niż można wyczytać na etykietach.
R. Delisle VS (40%) – winogrona ugni blanc z regionów Fins Bois i Petite Champagne, dwa lata leżakowania w dębie Limousin. W nosie: rodzynki, figi, miód. W ustach bardzo słodki, miodowy, do tego śliwki.
R. Delisle VSOP (40%) – winogrona ugni blanc z regionów Fins Bois i Petite Champagne, cztery lata leżakowania w dębie Limousin. Bardzo rześki aromat – jabłka, gruszki, delikatna nuta orzecha włoskiego i tytoniu. Smak lekki, soczyste owoce z sadu. Bardzo przyjemny młody koniak.
R. Delisle XO (40%) – winogrona ugni blanc z regionów Fins Bois i Petite Champagne, sześć lat leżakowania w dębie Limousin. W aromacie orzechy, figi, rodzynki, daktyle. Smak słodki, ale z nutką szczypiącą, imbirową, pieprzną. Finisz krótki, a w nim głównie śliwki.
R. Delisle XO II (40%) – winogrona ugni blanc i trochę colombard z regionów Fins Bois i Petite Champagne, 10-20 lat leżakowania w dębie Limousin. W aromacie najpierw śliwki, dalej: wanilia, cynamon, słodka herbata, kwiatowość. Smak jednak jest dość cierpki – kwaśne winogrona, kwaśne jabłka, przyjemnie rozgrzewa, w finiszu imbir, szczypta tytoniu.
R. Delisle XO Club Cigare (40%) – winogrona ugni blanc i colombard z regionu Grande Champagne, 30-40 lat lat leżakowania w dębie Limousin. Słodki tytoń w aromacie, herbata, skóra. W ustach cierpki, gorzki, dużo tytoniu, pieprzu, ale też i soli, skóra. Finisz długi, ale zdecydowanie cierpki.
R. Delisle Pineau des Charentes (17,5%) winogrona: ugni blanc, colombard, montils, ponad 12 miesięcy w beczkach. W nosie: miód, kwiaty polne, mirabelki. W smaku przyjemne połączenie cierpkości i słodyczy, bardzo śliwkowe, wręcz renkloda.
R. Delisle Pineau des Charentes Rose (17,5%) winogrona: merlot i cabernet, ponad 12 miesięcy w beczkach. W nosie dużo czerwonej porzeczki, wiśnie. W ustach słodkie i bardzo porzeczkowe.