Likiery robione przez pana Davida Czyża są w 100% naturalne, robione z miodów leśnych i lipowych, z dodatkiem owoców i ziół, często samodzielnie zbieranych w górach. Wysoka jakość, znakomity smak, to efekt dużych proporcji miodu – w przypadku większości likierów to 250 g miodu na litr alkoholu, a likier Mama z Tatóm to nawet 500 g na litr.
Oto wrażenia z degustacji, w towarzystwie pana Davida, u niego w zakładzie.
St. Ambrosius Medový likér přírodní (18%)
Z miodem leśnym. Aromat piwniczny, ziemisty, nieco kwaśny. Smak słodko-gorzkawy, w finiszu igliwie i kwaśne gruszki.
16/17,5/16,5/4,5=54,5
St. Ambrosius Medový likér smrkový (36%)
Miód leśny i trochę lipowy. I pędy świerku, które sami zbierają. Bardzo przyjemny aromat świerku, jagody, las. W smaku syrop na kaszel, gęste, żywiczne, igliwie, trochę goryczy kory. Finisz bardzo długi, rozgrzewający, leśny – igliwie, szyszki, żywica, mech.
28,5/29/28,5/10=96
St. Ambrosius Mama z Tatóm (40%)
500 g miodu, jagody jałowca, macierzanka. Gęsty likier, pół na pół miód i spirytus. Macierzanka daje zapach orzechów laskowych, ale jest też zapach lasu, zielonych szyszek. W ustach dużo jałowca, sosny. Finisz woskowy, bardzo słodki, ociekający miodem.
28/29/28/10=95
St. Ambrosius Medový likér s Propolisem (36%)
– Od tego się wszystko zaczęło. Zrobiłem go jeszcze jako pszczelarz – wspomina David Czyż. – Tak smakował sąsiadom, że w końcu założyłem firmę likierniczą. Aromat lekko ziołowy, orzechowy, a i pigwa. W ustach posmak wosku, orzechy laskowe, liście. Finisz słodki, bardziej czekoladowy niż miodowy i dużo wosku.
27/27,5/27,5/9,5=91,5
St. Ambrosius Medový likér ořechový (36%)
Zielone orzechy i miód. Aromat delikatny, orzechów włoskich, trochę mokrych liści, trochę igieł. W smaku słodycz miodu, ale też jakaś gorycz – kora, liście, dębina. Finisz ziołowy, herbaciany i leśny, szczególnie czuć igliwie, a i zielone włoskie orzechy.
26,5/26,5/27/8,5=88,5
St. Ambrosius Medový likér bylinkový (36%)
Mięta, melisa, macierzanka, rumianek, dziurawiec, pokrzywa. Aromat bardzo słodki, czekoladki After Eight, liście, bardzo wyraźnie czuć dziurawiec. W smaku dużo mięty i melisy, dziurawca, macierzanki. Finisz słodko-gorzki i miętowy, harbaciany.
26/26,5/26,5/8,5=87,5