Spotkanie z Luxardo w Warszawie było wyjątkową okazją do spróbowania sztandarowych produktów oraz kilku nowości włoskiej firmy, znanej przede wszystkim z likieru Maraschino. Ponieważ degustacje prowadził Nicolo Luxardo, więc z pierwszej ręki można było dowiedzieć się sporo na temat produkcji i receptur. Zabrałem próbki do domu, żeby w spokoju przyjrzeć się uważnie tym trunkom.

Oto moje notatki degustacyjne.

Luxardo Maraschino (32%)
Proces produkcji trwa cztery lata, z czego trzy lata zajmuje maceracja owoców maraski odmiany Luxardo, z drzew należących do rodziny w alkoholu destylowanego z buraka cukrowego. Przez rok alkohol dojrzewa w wielkich drewnianych kadziach. Aromat niezwykle przyjemny – wiśnie, delikatnie pestki, liście. Smak też wyśmienity, jest dużo cukru, ale on nie przeszkadza, dużo liści, klon, żywica, paproć, sosna. 4.5
28/27/27,5/8,5=90

Luxardo Cherry Sangue Morlacco (30%)
Podobnie jak w przypadku Maraschino, receptura tego likieru pochodzi jeszcze z XIX wieku. Aż 40% likieru stanowi wino wiśniowe. W nosie – marcepan, czekolada z wiśnią. Smak głęboki, bardzo marcepanowy, słodki, deserowy i wiśniowy. 3
22,5/19,5/18,5/5=65,5

Luxardo Triplum Triple Sec (39%)
Kolejna rodzinna receptura z XIX wieku. Wykorzystano trzy odmiany pomarańczy (słodkich i gorzkich, w tym curaçao, skórki oraz kwiaty pomarańczy, a także mandarynki. Jest tu też m.in. mięta polej (mentha pulegium) oraz werbena. Bardzo przyjemny aromat – skórki pomarańczy, mandarynki, klementynki. Smak gorzki, cytrusowy, a w finiszu głównie cukier. 2
20/15/14/4=53

Luxardo Aperitivo Spritz (11%)
Aperitivo pojawiło się w ofercie Luxardo w 2007 roku i bardziej przypomina styl dawnego niż obecnego Aperolu, jest mniej słodkie. Barwa jak w Campari, aromat korzenia goryczki, chinina, aloes, albedo pomarańczy, grejpfrut. Smak lekki, ale przyjemnie gorzki, orzeźwiający. Finisz bardzo lekki, gorzko-cytrusowy. Do spritza jak znalazł. 3.5
25,5/20,5/19,5/7=72,5

Luxardo Bitter (25%)
Likier jest maceratem m.in. kilku odmian pomarańczy słodkich i gorzkich, jest tu rabarbar, majeranek, tymianek, mięta. Barwa i zapach Campari. W nosie: chinina, goryczka, tatarak, rabarbar, dużo pomarańczy. Smak gorzki: albedo, rabarbar, karczoch, sosna, a nawet żywiczność. Finisz to gorzkie pomarańcze. 4
22/26/25/7=80

Luxardo Bitter Bianco (30%)
Bitter biały ma ten sam skład, co czerwony, ale jest jeszcze raz destylowany po maceracji i ma większą moc. Aromat dużo bardziej delikatny niż klasyczny bitter Luxardo. Jest tu chinina, może rabarbar, może piołun, na pewno są gorzkie aromaty, do tego pomarańcza – albedo i skórki, chyba też aloes. W ustach słodko-gorzkie, wyraźnie rabarbar, karczoch. Finisz gorzki, gorzkie pomarańcze, grejpfrut. 4.5
27,5/27,5/27/7,5=89,5

Luxardo Amaretto (28%)
Do Amaretto wykorzystują brzoskwinie, morele i wiśnie. W ogóle nie ma w recepturze migdałów. Likier jest nie za słodki, nie za agresywnie pestkowy, z nutka wanilii. Jedno z najlepszych amaretto na rynku. 4.5
27/28/28/8=91

Luxardo Dry Gin (43%)
Gin robiony na podstawie przedwojennej receptury, wprowadzony w 2016 roku. Typowy London dry. Dziewięć botaników, maceracja trwa 24 godziny. Dużo jałowca, pochodzącego z Albanii, ponadto są tu wykorzystane: kolendra, korzeń irysu, dzięgiel, turzyca, lukrecja, cynamon, kardamon i skórki gorzkich pomarańczy. W nosie bardzo dużo jałowca. Do tego dzięgiel, którego jest jeszcze więcej w smaku, przez co ma nuty koperkowo-warzywne. 1.5
17/11/8/4,5=40,5

Luxardo Sour Cherry Gin (37,5%)
Najnowsza receptura, tu do klasycznego ginu dodają soku z wiśni. Niezwykle przyjemny, rześki aromat wiśni i jałowca. W smaku – kajmak, czekolada z wiśnią, jest ciężko. W finiszu nawet można wyczuć grzyby. 2.5
21,5/18/15/5=59,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail