Degustacja rumów

5 maja odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustacja czterech rumów, od czterech różnych producentów. Tym, co je łączy jest słodki styl, różnią się zarówno miejscem, jak i sposobem starzenia czy destylacji. Do spróbowania były rumy z: Dominikany, Kuby oraz Luizjany i Kolorado.

Matusalem Insolito Wine Cask Rum (40%)

Marka rumu o historii sięgającej 1872 roku, kiedy została założona w Santiago de Cuba przez hiszpańskich imigrantów, braci Benjamina i Eduardo Camp, oraz ich partnera Evarista Álvareza. Obecnie produkowany na Dominikanie. Edycja limitowana z solery zbudowanej z beczek, w których wcześniej przechowywano wino tempranillo. Na koniec jest kupażowany z piętnastoletnim rumem Matusalem Gran Reserva Solera. Edycja liczy tylko 8000 butelek. Barwa trunku jest różowa. Zapach słodki – pączki, słodkie śliwki, słodka herbata, wafelek kawowo-kakaowy, maliny i orzechy włoskie oraz laskowe. W smaku oleiste – ciasto ponczowe z pomarańczą, z rodzynkami, wiśnia, tytoń. W finiszu wytrawna czekolada z pomarańczą, kakao, kokos, śliwki, gorzki migdał.

3.5/5

23/23/23/6,5=75,5

Santisima Trinidad de Cuba 15 (40,7%)

Historia marki sięga 1944 roku, a swoją nazwę zawdzięcza miastu Trinidad, położonemu w centralnej części Kuby. To melasowy rum destylowany w kolumnach. Aguardiente dojrzewa przez co najmniej cztery lata w beczkach z amerykańskiego dębu. Następnie powstaje kupaż rumów w wieku 3, 7, 15 i 25 dla uzyskania pożądanego profilu smakowego. Finalna mieszanka jest ponownie starzona jest przez około rok w dębowych beczkach, aby osiągnąć harmonię. ​Aromat słodki – wiśnia, czereśnia, śliwka, pigwa, morela, gruszka. Bardzo owocowo i rześko, choć jest też nuta skórzasta i mineralna. W ustach lekkie, owocowe, z nutą czekoladową i kokosową. Finisz gorzko-słodki, dużo kokosa i orzecha włoskiego, śliwek i gruszek, moreli i gorzkich migdałów. Lody waniliowo-czekoladowe w wafelku.

3.5/5

24,5/22,5/22/6,5=75,5

Bayou Select Reserve (40%)

Marka Bayou Rum została stworzona w 2011 roku przez braci Tima i Treya Litel oraz ich przyjaciela Skipa Cortese. Produkcja rozpoczęła się w 2013 roku w miejscowości Lacassine, gdzie powstała destylarnia Louisiana Spirits. Bayou Rum jest destylowany z melasy pozyskiwanej z lokalnie uprawianej trzciny cukrowej, dostarczanej przez najstarszy rodzinny młyn cukrowy w USA – M.A. Patout & Son, działający od 1825 roku. Melasa jest fermentowana przez pięć dni z użyciem specjalnie wyhodowanych drożdży. Destylacja odbywa się w miedzianych alembikach. Dojrzewa ponad cztery lata w beczkach po bourbonie w systemie solera. W aromacie pojawiają się dominują nuty lekkiego dymu, wyprawionej skóry oraz tytoniu, a także sporo anyżu. Na podniebieniu pojawia się wyraźna, ale zbalansowana słodycz, którą szybko podkreśla korzenna nuta cynamonu, jest też w ustach oleistość i kwaskowość – wiśnie, renklody. W finiszu utrzymuje się słodko-cynamonowy posmak, który stopniowo przechodzi w bardziej korzenny, pikantny akcent.

3.5/5

25,5/22/21/7=75,5

Montanya Exclusiva Barrel 470 (40%)

Destylarnia rumu, powstała w 2008 roku w Colorado Springs. Wykorzystują trzcinę cukrową z Louisiany, destylują syrop cukrowy, który jest znacznie bogatszy w aromaty niż melasa. Fermentacja jest powolna, z wykorzystaniem wyselekcjonowanych kultur drożdży. Destylacja w miedzianym alembiku ogrzewanym parą. Rum trzyletni, leżakowany najpierw w beczkach po whiskey z Laws Whisky House, potem finiszowany w beczkach z francuskiego dębu po porto i cabernet sauvignon. Zapach bardzo lekki, ziołowy (mięta, szałwia), lekko drzewny (sandałowiec), ale też leśny – jagody, nagrzany słońcem mech, suche igliwie. Smak gorzko-słodki: zielony orzech włoski, ale też rodzynki, suszone morele, dużo czarnej porzeczki, czerwony agrest, morwa, mineralność. Ciekawe, mało rumowe. Finisz cierpki – śliwki ume, kwaśne węgierki, czarna porzeczka, morwa, orzechy włoskie, nieco egzotycznego drewna, ale są też nuty słodsze – kakao, śliwki w czekoladzie, czekolada z ziołowym aromatycznym pieprzem.

4/5

24,5/26/26/7=83,5

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.