Milagro to marka tequili z Jalisco, należy do szkockiego producenta whisky William Grant & Sons. Za jej produkcję odpowiada Pedro Juarez, master distiller z ponad trzydziestopięcioletnim doświadczeniem. Robiona jest wyłącznie z błękitnej agawy. Piñas agawy są gotowane w tradycyjnym ceglanym piecu przez 36 godzin. Fermentacja jest otwarta. Destylacja najpierw w alembiku, potem w kolumnie. Klasyczne wersje to: Silver, Reposado (3-6 miesięcy leżakowania w amerykańskim dębie) i Añejo (14-24 miesiące leżakowania). Jest też linia Reserve, gdzie dodatkowo wykorzystano leżakowanie w dębie francuskim, a wersja Barrel Reserve Silver spędziła 30 dni w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu i potem została pozbawiono koloru przez filtrację. Najdroższa tequila Milagro Unico, to blend wersji Reposado i Añejo, poddany następnie specjalnej filtracji i utlenieniu.
Próbowałem trzech klasycznych wersji. Oto jak smakują.
Milagro Tequila Silver (40%)
Aromat ziemisty i miodowy zarazem. Smak lekki, delikatnie owocowy, truskawki. W finiszu dużo bardzo słodkiego miodu, toffi.
18,5/19,5/17,5/6=61,5
Milagro Tequila Reposado (40%)
W aromacie: miód, drewno, trochę dymu i wrzosów. W ustach pieczone jabłka, rodzynki. W finiszu miód, drewno, jabłka i morele.
18/20/18,5/6=62,5
Milagro Tequila Añejo (40%)
W aromacie: miód, trawa, mech, wrzosy i jarzębina. Smak podobnie, żurawina i wanilia. Przyjemny słodki, owocowy, finisz.
22,5/23/23,5/7,5=76,5
Czy pinas jest gotowany, czy raczej pieczony? Proszę o szczegóły technologiczne, które zapewne Pan zna.