Podczas pobytu w destylarni Kilc miałem okazję spróbować wszystkich wyrobów firmy (a także kilku nie ukończonych produktów, których jeszcze nie ma w sprzedaży – te jednak przemilczę). Poniżej moje noty degustacyjne, którymi dzielę się z tym większą radością, że są to alkohole naprawdę dobre i szkoda, że praktycznie niedostępne poza Słowenią.

Kilc Kilcwis (41%)
Młody destylat jabłkowy z odmian: Jonathan Gold, Delicious i Bobovec (lokalna odmiana ze starych drzew, dość kwaśne). Piękny aromat dojrzałych słodkich jabłek. I pestki. Smak pełny, bardzo jabłkowy. Finisz dość krótki, pieprzny.
27,5/27,5/26/7,5=88,5
4.5

Kilc Kilcwis XO (44%)
Destylat jabłkowy, dziesięć lat we francuskim dębie. Aromat słodki, wanilia, bardzo dojrzałe jabłka. Smak też słodki, bardzo delikatny, miód i zielone orzechy włoskie. Finisz także słodki i bardzo orzechowy.
27,5/26,5/26,5/7,5=88
4.5

Kilc Grapa (41%)
Winogrona rebula i trochę barbera, przedestylowane w całości, nie jest to więc grappa, raczej acquavite di uva lub lozova rakija. Aromat bardzo delikatny, trawiasty, w ustach też delikatne, łatwe do picia, ze słodkim, miodowo-rumiankowym finiszem.
24,5/25/25,5/6,5=81,5
4

Kilc Grapa 2004 (41%)
Jeszcze bardziej delikatny aromat, właściwie tylko czyste winogrona, delikatnie róże. W ustach róże i miód. Finisz jest bardzo słodki.
26/26/26/7=85
4

Kilc Viljamovka (40%)
Gruszki Williams, z gruszką w butelce. Słodki, miodowo-kwiatowo-gruszkowy zapach. Delikatna, rześka, bardzo gruszkowa, soczysta. Z długim finiszem.
29,5/29/29,5/10=98
5

Kilc Tepkovec (40%)
Gruszka tepka, bardzo stare drzewa, które dorastają do 10 m. Zapach zielonego ogórka, kwiaty, ogórek i zielona gruszka. Słodko, ogórkowo, trawa, liście
28,5/28,5/27,5/8,5=93
4.5

Kilc Slivovka (40%)
Lokalne odmiany śliwek. Aromat bardzo słodki, z nutą marcepanu. W ustach czuć soczysty owoc, ale też pestki. Finisz łagodny, słodki, miodowo-owocowy, do śliwek dochodzi posmak jabłek.
26,5/26/26,5/7=86
4

Kilc Breskovec (42%)
Destylat z brzoskwini. Zapach delikatny, lekko mineralny, brzoskwinia, ale i mandarynki. W ustach słodko, ale jest też nutka ziołowa, finisz ciężki, miodowy.
24,5/26,5/26,5/6,5=84
4

Kilc Višnjevec (41%)
Destylat z wiśni, 3-4 tygodnie fermentacji.. Rześki owocowy aromat i nie czuć pestki. W smaku są liście, w finiszu jest i migdałowość pestki, ale też wciąż dużo liści.
28/29/27,5/9=93,5
4.5

Kilc Marelično Žganje (42%)
Destylat z moreli. Aromat słodki, miodowo-owocowy, jak morele w syropie. W ustach poza miodem i owocami jest przyjemna nuta piniowa. Finisz nieco męczący, miodowy, za słodki.
27,5/28/25,5/8=89
4.5

Kilc Brinjevec (43%)
Destylowany z przefermentowanych jagód jałowca. Niesamowita świeżość, trochę goryczy, dużo igliwia. Posmak jakby to była jałowcowa pasta do zębów, niezwykle długi, orzeźwiający finisz.
26/26/29,5/8,5=90
4.5

Kilc Medica (21,6%)
Mieszanka miodów leśnych i kwiatowych z regionu alpejskiego. Zapach miodu, propolisu, smak miodu i orzechów, czekolady z orzechem laskowym.
24,5/25,5/26/7,5=83,5
4

Kilc Pinija (22%)
Macerowane szyszki i młode pędy sosny i cukier. Aromat miodu, szyszek, żywicy, lekko medyczny. Smak bardzo leśny, słodki i przyjemny.
27/27/26,5/8,5=89
4.5

Kilc Borovničevec (26%)
Macerat jagód leśnych, likier bardzo popularny na Słowenii. Aromat jak wino, smak jak wzmacniane wino, posmak bardzo przyjemnie jagodowy, nie za dużo cukru i jabłka.
27/27,5/27/8,5=90
4.5

Kilc Planšar (30%)
Macerowano 40 różnych regionalnych kwiatów, m.in.: tymianek, kwiat akacji, kwiat bzu, orzech, liście jagody, kwiat lipy, majeranek, pinia, melisa, rozmaryn, kmin, mięta, prymulki, mniszek lekarski, dwa rodzaje jałowca. Smak jest kwiatowo-ziołowo-orzechowy. Finisz gorzki – gencjana, piołun.
28/28/27,5/8,5=92
4.5

Kilc Luštrk (40%)
Macerowany Lubczyk, którego kawałki pozostawiono w butelce. Barwa zielonkawa. Aromat maggi i rosołu, do tego trochę jabłek. Smak jak kostka rosołowa gorzko-słony, bardzo warzywny, selerowy.
26,5/25,5/24,5/7,5=84
4

Kilc Košutnik (40%)
Redestylowany korzeń gencjany żółtej. Bardzo ziemisty zapach, czarna herbata, chrzan, lukrecja. Niesamowicie gorzkie, z posmakiem wnętrza wysuszonego orzecha włoskiego. Bardzo gorzki, bardzo orzechowy finisz.
27,5/27,5/28/8=91
4.5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail