15 lipca Adam Kucharuk poprowadził degustacje online unikatowych butelek z kolekcji Whisky Broker. To niezależny szkocki bottler, firma założona w 2010 roku przez Martina Armstronga. Do spróbowania było pięć różnych whisky z czterech destylarni.
Blair Athol Distillery Red Wine Barrique 10YO Whisky Broker (56,6%)
Beczka po winie bordeaux o pojemności 225 l. Barwa ciemnej miedzi. Głęboki, bardzo przyjemny, intensywny aromat utlenionego wina, nasączonej winem starej beczki, rodzynek, śliwek, placka ze śliwkami. W smaku bardzo słodko i owocowo, masa gruszek, słodkie jabłka, morele, nektarynki, ale też sól, skóra, nuta korzenna, cynamon, aromatyczny różowy pieprz. Dużo bardzo słodkich gruszek williamsa w finiszu, lekko drożdże, banany, tłusty krem waniliowy, herbata, słodki tytoń.
26/26/26,5/8=86,5
Craigellachie Distillery HHD and Oloroso Octaves 12YO Whisky Broker (50%)
Do starzenia najpierw wykorzystano beczki hogshead 250 l po bourbonie, potem beczek octave ok. 50 l po sherry oloroso. Aromat intensywny, słodko-bakaliowy. Dużo w nim: rodzynek, fig, orzechów włoskich. Nuty drożdżowe i utlenionego wina. W ustach słodko i cierpko – słodkie śliwki, suszone morele, rodzynki, ale też: skóra, tytoń, cynamon, lukrecja, sól. W finiszu wędzone owoce, strucla, cierpki tytoń, sadza.
25/25/25/7,5=82,5
Caol Ila Distillery Red Wine Barrique 9YO Whisky Broker (57,4%)
Beczka po winie bordeaux o pojemności 225 l. W zapachu masa wędzonych śliwek, wiśni, żurawina, egzotyczne drewno. Smak bardzo cierpki, medyczny, dużo tytoniu, sadzy, torfu, wędzonego mięsa, soli. Finisz też cierpki, medyczny. Beczka spowodowała silniejszą odczuwalność torfu w whisky.
25,5/25/25/7,5=83
Ardmore Distillery ex Laphroaig Cask 10YO Whisky Broker (61,4%)
Finiszowanie w beczce, w której wcześniej leżakowała whisky Laphroaig. Aromat tłusty, waniliowo-budyniowy. Nuta sadzy, śliwki wędzonej. Smak cierpki, słony, torfowy, skórzasty. Bardzo słony finisz nieco ratuje nudny całokształt tej whisky, przynajmniej jest coś ekstremalnego, jakby wzięło się do ust łyżeczkę soli. A potem zapaliło cygaro.
20,5/19/21/5,5=66
Ardmore Distillery ex Laphroaig Cask and Oloroso Quarter Cask 10YO Whisky Broker (58,2%)
Finiszowanie w beczce, w której wcześniej leżakowała whisky Laphroaig oraz w beczkach ok. 50 l po sherry oloroso. Aromat lekko kawowy, lekko kwiatowy, lekko korzenny, piżmowy, perfumowy. Razem to wszystko daje efekt intensywny, ale trudny do rozłożenia na czynniki pierwsze. Smak – medyczny, skórzany, słony, nieco mięsny, wędzony. W finiszu – migdały, gorzka czekolada z posypką kokosową, sporo tytoniu, orzechy, rodzynki, drożdże.
20,5/20,5/21/6=68
W głosowaniu uczestników degustacji wygrała Craigellachie, drugie miejsce zajęła Blair Athol.