Degustacja z Zugliano

12 grudnia odbyła się światowa prapremiera nowej kolekcji alkoholi firmy Zanin. Spotkanie było transmitowane bezpośrednio z destylarni i piwnic w Zugliano, gdzie powstają i są leżakowane grappy oraz brandy rodziny Zanin. Degustację prowadzili redaktor naczelny „Aqua Vitae” oraz jeden z największych autorytetów w świecie grappy, Giuliano Silvestri. Degustacja była transmitowana online, ale wcześniej wszyscy uczestnicy dostali do domów zestawy obejmujące próbki nie zabutelkowanych jeszcze oficjalnie alkoholi, a także specjalnie zaprojektowaną szklankę do próbowania starej, wymagającej dobrego napowietrzenia brandy, do spróbowania była bowiem także trzydziestoczteroletnia brandu, wlana do beczek w 1989 roku.

Destylarnia Zanin powstała w połowie XIX wieku, założona przez Bortolo Zanina w Zugliano, dziś kierowana jest przez jego prawnuki. Widniejący w godle firmy 1895 rok odnosi się do pierwszego butelkowania grappy Zanin, destylarnia jednak istniała już wcześniej, a Bortolo sprzedawał grappę gościom swojej tawerny. Są czwartym co do wielkości producentem grappy we Włoszech, rocznie wypuszczają ok. 8 mln butelek. Wybudowana w XXI wieku nowa destylarnia w Zugliano mieści muzeum grappy Zanin i jest dostępna dla zwiedzających.
Polskim dystrybutorem marki Zanin jest M&P.

Zanin Primitivo Riserva 3 Anni (40%)

W przypadku każdej grappy w tej linii są to limitowane produkty typu single cask, jednak co 6 miesięcy zmieniane były beczki, by uzyskac większą świeżość i pożądany profil. Trzyletnia grappa z winogron primitivo była destylowana w Apulii. Grappa ma zapach śliwek, moreli, migdałów, orzechów włoskich, marmolady jabłkowej, miodu. W smaku: rodzynki, słodkie śliwki, dojrzałe figi, powidła morelowe, cierpkość – kwaskowe jabłka. Finisz jest z nutą pieprzną, kwaskowy, taniczny, tytoń, zioła.

4.5/5

28/28/28/8,5=92,5Aqua Vitae rekomenduje

Zanin Prosecco Riserva 6 Anni (40%)

Wytłoczyny z gron glera z regionu Veneto, które wykorzystano do produkcji win prosecco. Zapach bardzo ziołowy, lekko leśny, balsamico, orzechy włoskie, wosk, rumianek. W smaku gorzkawe, woskowe, sporo gorzkich ziół, gorzkich migdałów. W finiszu sporo goryczki, piołun, gorzkie migdały, siano, miód.

4.5/5

28/28/28/8,5=92,5Aqua Vitae rekomenduje

Zanin Amarone Riserva 6 Anni (40%)

W przypadku wysuszonych wytłoczyn amarone ze 100 kg moszczu wychodzi tylko ok. 3 l grappy. W zapachu słodkie brzoskwinie, wiśnie, śliwki, rodzynki, zioła, rumianek, lukrecja. W smaku cierpkość i słodycz – śliwki i powidła morelowe, miód i zioła, rumianek, migdały. W finiszu miód, śliwki, morele, wiśnie, czereśnie, pieczone jabłka, strucla śliwkowa.

4.5/5

28/28/28,5/8,5=93Aqua Vitae rekomenduje

Zanin Moscato Riserva 5 Anni (40%)

Bardzo aromatyczne grona moscato rzadko są starzone w beczkach, tu jednak udało się stworzyć bardzo elegancką grappę. Bardzo dojrzałe jabłka, liczi, morele, porzeczka, agrest, akacja, czarny bez i lekka nuta leśna, igliwia. W ustach najpierw słodko, potem robi się wytrawnie, przechodzi od miodu, przez kwiaty akacji do kwaskowej śliwki. W finiszu jest nuta anyżu, lukrecji, migdałów i gorzka czekolada z orzechami, szczypta pieprzu.

4.5/5

28,5/28,5/28,5/9=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Zanin Brandy Gran Riserva 34 Anni (40%)

Brandy leżakowała w dużych tysiąclitrowych beczkach dębowych oraz w starych kadziach z drewna kasztanowca. Kasztanowiec dał wpadającą w czerwień barwę i dużo słodyczy. Ta stara brandy ma zapach śliwek, renklody, mirabelki, lekko tytoniu, powideł wiśniowych, czereśni, moreli, migdałów, anyżu. W smaku cierpkość, nuty grzybowe, wiśnie, śliwki, dojrzałe jabłka, pieczone jabłka. W finiszu lukrecja, anyż, pieprzność, ale też gotowane śliwki.

4.5/5

28,5/28,5/28,5/8,5=94Aqua Vitae rekomenduje

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.