Dla najsłynniejszej tokajskiej winnicy mocne alkohole destyluje Szicsek Pálinkafőzde, utytułowana i innowacyjna destylarnia w regionie Jász-Nagykun-Szolnok (na południe od Tokaju). Podczas wizyty w Piwnicach Rakoczego można obecnie kupić trzy nowe pálinki firmowane przez Hétszőlő.


Oto jak smakują.

Hétszőlő Sárgamuskotály Törkölypálinka (40%)
Destylat z wytłoczyn winogron żółty muscat. Przyjemny, wyrazisty aromat bardzo dojrzałych jabłek, gruszek, rumianku, suszonej trawy i miodu. W ustach powidła różane, pyłek różany, zielone jabłka. Finisz nieco cierpki – dzika róża i grejpfrut. 4
25,5/26,5/26,5/7,5=86

Hétszőlő Cseresznye Pálinka (40%)
Destylat z czereśni. Aromat delikatny – wiśnie i liście wiśni. Delikatny, słodki, landrynkowy. Finisz pudrowy, pyłki kwiatowe, kwiaty wiśni. 3.5
25/23/23/7=78

Hétszőlő Szilva Pálinka (40%)
Destylat ze śliwki. Aromat delikatny. Mineralny, bardzo lekko owocowy. Smak też delikatny – słodkie śliwki, śliwki w syropie czy w miodzie. W finiszu – pestki, gruszki. Mało tu czuć śliwkę węgierkę, bardziej renklodę. 4
24,5/24,5/24/7=80

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail