Dla najsłynniejszej tokajskiej winnicy mocne alkohole destyluje Szicsek Pálinkafőzde, utytułowana i innowacyjna destylarnia w regionie Jász-Nagykun-Szolnok (na południe od Tokaju). Podczas wizyty w Piwnicach Rakoczego można obecnie kupić trzy nowe pálinki firmowane przez Hétszőlő.
Oto jak smakują.
Hétszőlő Sárgamuskotály Törkölypálinka (40%)
Destylat z wytłoczyn winogron żółty muscat. Przyjemny, wyrazisty aromat bardzo dojrzałych jabłek, gruszek, rumianku, suszonej trawy i miodu. W ustach powidła różane, pyłek różany, zielone jabłka. Finisz nieco cierpki – dzika róża i grejpfrut.
25,5/26,5/26,5/7,5=86
Hétszőlő Cseresznye Pálinka (40%)
Destylat z czereśni. Aromat delikatny – wiśnie i liście wiśni. Delikatny, słodki, landrynkowy. Finisz pudrowy, pyłki kwiatowe, kwiaty wiśni.
25/23/23/7=78
Hétszőlő Szilva Pálinka (40%)
Destylat ze śliwki. Aromat delikatny. Mineralny, bardzo lekko owocowy. Smak też delikatny – słodkie śliwki, śliwki w syropie czy w miodzie. W finiszu – pestki, gruszki. Mało tu czuć śliwkę węgierkę, bardziej renklodę.
24,5/24,5/24/7=80