Marka alkoholi kraftowych Destyl znów zaskakuje – na rynek wchodzi właśnie Destyl Kozia Serwatka 2021 – pierwszy w Polsce destylat zrobiony z koziej serwatki, pochodzącej z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego FIGA.
To kolejna autorska i oryginalna propozycja stworzona przez zespół Destyla – Radosława Fronia i Bartosza Wilczyńskiego. Zadebiutowali jako projekt w 2019 roku, który zaowocował pierwszym destylatem z ekologicznych wytłoków winogronowych zrobionym we współpracy z biodynamiczną Winnicą Wieliczka. Rok 2020 to równie świetnie oceniany Destyl Bierbrand 2020 (czyli destylat z piwa) z tytułem „Alkoholowy Debiut Roku”. Obecny rok to kolejna premiera czyli Destyl Riesling 2020 z wytłoków szlachetnej odmiany winogron riesling z Winnicy Wieliczka. Teraz czas na kolejny, inny niż wszystkie obecne na rynku alkohole kraftowe, destylat wytworzony z serwatki koziej powstającej przy produkcji ekologicznych serów.
Destylat w limitowanej serii został przygotowany w kooperacji z rodziną Maziejuków – hodowcami kóz i serowarami farmerskimi z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego Figa, zlokalizowanego na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczadów. Gospodarstwo ze stadem ponad 300 kóz leży na jednych z najczystszych przyrodniczo terenów w Polsce. Specjalnością gospodarstwa jest tradycyjne, ekologiczne przetwórstwo niepasteryzowanego mleka z zastosowaniem tradycyjnych sposobów wytwarzania serów. Destylacja tak jak przy poprzednich destylatach odbyła się w Podkarpackiej Destylarni Okowity, w której mistrzem gorzelnictwa jest Grzegorz Pińczuk. Ten kremowy destylat pachnie świeżym mlekiem, delikatną słodko-kwaśną serwatką z aromatem orzechów i wanilii.
– Ten kozi pomysł chodził nam po głowie od wielu miesięcy. Tak jak w poprzednich destylatach wykorzystaliśmy tutaj również nasze kompetencje i budowane latami relacje – mówią twórcy Destyla. – Bartosz jest znany i ceniony w środowisku polskich serowarów farmerskich, jest m.in. szefem jury w ogólnopolskim konkursie na Festiwalu Wielkie SERwowanie, Radosław zaś jest najbardziej znanym prawnikiem polskiego rynku alkoholowego i praktykiem destylacji. Pomysł na ten destylat jest zgodny z ideą Destyla czyli budowania mostów pomiędzy rodzinnymi, małymi producentami – winiarzami, sadownikami, rolnikami, piwowarami a małymi, rzemieślniczymi destylarniami. W Polsce jest problem z wykorzystaniem tak fantastycznego produktu, powstającego przy produkcji serów, jakim jest serwatka. Ubolewamy nad tym faktem i bardzo chcieliśmy zrealizować ten pomysł z obszaru ZERO WASTE. Tu mieliśmy do dyspozycji na dodatek naturalny surowiec z produkcji EKO. Powstał alkohol inny niż wszystkie. Mamy również nadzieję, że nasz alkohol stanie się równie pożądany jak fermentowane mleko klaczy w XIII wieku, które napędzało legendarną armię Czyngis-chana – dodają z uśmiechem.
Destyl Kozia Serwatka 2021 będzie dostępny tylko w wybranych restauracjach i sklepach specjalistycznych w Krakowie i Warszawie. Kilkanaście numerowanych butelek trafi również do internetowego punktu dystrybucji Destyla na początku sierpnia.