Piękna mała destylarnia, prowadzona przez przemiłych ludzi, Florentino Ferreira mieszkał wiele lat w RPA, jego żona jest Bułgarką. Położona na wzgórzu w Gaula, niedaleko Santa Cruz. W 1982 roku ojciec założył destylarnię Florentino Ferreira, potem była przerwa, obecnie pracują nieprzerwanie od dziewięciu lat. Drewniana prasa do trzciny cukrowej ma ponad 100 lat i pochodzi z RPA. Fermentacja trwa 2-3 dni, z wykorzystaniem drożdży piekarniczych. Destylacja od marca do końca maja. Destylacja w miedzianych alembikach opalanych drewnem, w których bardzo trudno kontrolować temperaturę. Zbiornik ma 400 l, 1,5 godziny trwa destylacja. Moc spirytusu jest zawsze ręcznie kontrolowana. Zwykle po jednej destylacji jest 80%, redukują moc do 65% przed zlaniem rumu do beczek lub do kadzi. Biały rum leżakuje zwykle 6-8 miesięcy w stalowym tanku, beczki głównie po winach madera Część beczek udostępniają do leżakowania piwa typu stout – lokalna marka O Rei. Filtry są celulozowe, rumy są nie barwione, ręcznie butelkowane i etykietowane. Najstarszy rum mają sześcioletni. Rocznie wypuszczają mniej niż 10 tys. butelek rumu, poza Portugalią są na rynkach Francji i Wielkiej Brytanii.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail