Na rynek trafiła najnowsza edycja w serii Dictador 2 Masters. To wynik współpracy z Osborne Group, rum stworzony przez mistrza Dictadora, Hernana Parrę i byłego blendera sherry i brandy Carlos I – maestro Ignacio Lozano.

Beczki rumu Dictador z rocznika 1980 zostały przekazane do piwnic Osborne Group, czyli jednemu z najstarszych i najbardziej prestiżowych producentów win i napojów spirytusowych sherry w Hiszpanii. Rum trafił do wyselekcjonowanych beczek w wieku średnio 50-60 lat po brandy de Jerez Carlos I. W tych beczkach wcześniej przez ponad dwadzieścia lat znajdowały się najlepsze sherry oloroso i amontillado, nadając Carlosowi I niepowtarzalny smak. Rezultatem kooperacji jest rzadka edycja czterdziestoletniego rumu kolumbijskiego, który zawiera śródziemnomorskie i orzechowe aromaty, takie jak skórka pomarańczy, wiklina, stare wino, stary dąb, morela i śliwka, ze świeżym finiszem.
O tej współpracy tak powiedział Ignacio Lozano: „Pasjonuje mnie proces starzenia brandy i szlachetnych alkoholi, więc to wielka przyjemność być częścią projektu 2 Masters z Dictadorem. To wyzwanie, aby dopasować nuty sherry, brandy i rumu, ale czuję, że zostało to zrobione, przekraczając wszelkie oczekiwania”.
Hernan Parra komentuje: „W głębinach piwnic z ponad 250-letnią historią, rum pokazał naprawdę wyjątkową i niepowtarzalną osobowość.
Wcześniejsi partnerzy projektu 2 Masters to: Royal Tokaji, Hardy Cognac, Glenfarclas Distillery, Champagne Leclerc Briant, czy Labelle Armagnac.
Tylko 700 butelek Dictador 2 Masters Carlos I trafiło do sprzedaży w cenie 1200 euro. Aby chronić autentyczność swoich produktów, Dictador stworzył w etykietach solidny system zabezpieczeń kryptograficznych, zawierają 11 warstw ochronnych, złotą farbę z ochroną przed promieniowaniem UV, mikrotekst i numerację typograficzną.

Dictador 2 Masters Carlos I Vintage 1980 (44%)
Zapach pełen skóry, rodzynek, suszonych śliwek, słodkiego tytoniu, ale też bardziej wytrawnego tytoniu, suszonych wiśni, suszonej moreli, pigwy. Są też delikatnie nuty słone i wędzone, a do tego lukrecja. Smak bardzo słony, solankowy, lukrecjowy, anyż, skóra, tytoń, zioła. Ani odrobiny słodyczy – rum w smaku słono-wytrawny. W finiszu powracają rodzynki, suszone wiśnie, śliwki, żurawina, jest też czekolada z pieprzem, jest bardzo, bardzo dużo soli.
5
29/28/29/9=95

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail