Ze wszech miar nowatorski i niezwykły poradnik dla miłośników win, zarówno początkujących, jak i zaawansowanych. Poradnik wielopoziomowy, przedstawiający dziesięć podstawowych stylów wina od białych świeżych, rześkich po wzmacniane oraz typologię wewnątrz nich, aż po wybrane marki. Książka zbiera masę opinii ekspertów, omawia nie tylko smaki i aromaty, ale zawiera też przedziały cenowe, porady dotyczące doboru potraw, a nawet szkła, oczywiście także przechowywania i podawania omawianych win. Nowatorskie jest ujecie graficzne, niezwykle przejrzyste, oparte częściowo na ramkach i tabelach, częściowo na piktogramach. To bardzo nowoczesny poradnik, a przy tym bynajmniej nie powierzchowny. Jest tu też bogata terminologia dotycząca win i szczepów winogron, całkiem sporo informacji o produkcji win, oczywiście masa porad dotycząca kupowania wina, a do tego świetne zdjęcia, a wszystko to ukryte za niezbyt ciekawą okładką. Pretensję można mieć jedynie do stylu w jakim ta książka została napisana. Autorka operuje zbyt fachowym językiem nawet wówczas gdy wprowadza do najbardziej podstawowych spraw związanych z rodzajem wina. Oto próbka tego stylu: „Madera narodziła się na urwistych klifach wyspy leżącej u wybrzeży Afryki. Tam jest wszystko. Od wiotkiej rainwater, przez cytrusową serial po karmelową verdelho. Tam jest bual w kolorze piwa imbirowego, bogata w nuty brązowego cukru i korzeni, a także przypominająca melasę malmsey”. Czy tego typu opis wymagający pomocy niezłej encyklopedii przemawia do wyobraźni? Raczej słabo. Czytelnik, który chce poznać świat win nie musi być erudytą, więc skuteczniej jest komunikować się z nim zrozumiałym językiem.