Dobre zbiory w Kalifornii

Po deszczowej zimie, chłodnej wiośnie i ciepłym lecie zbiory winogron w Kalifornii w wielu regionach rozpoczęły się wcześniej niż zwykle. Pomimo tego, że niektóre apelacje doświadczyły późnowiosennych, kłopotliwych zjawisk pogodowych, które doprowadziły do zmniejszenia plonów, winiarze w całym stanie deklarują wysoką jakość rocznika 2024. Wielu winiarzy wykorzystało innowacyjne podejścia winoogrodnicze, by stawić czoła wyzwaniom podczas intensywnego sezonu wegetacyjnego i zbiorów. Efekty tej pracy są bardzo obiecujące.

Kalifornia produkuje ok. 80% wina w USA, co czyni ją czwartym co do wielkości regionem produkującym wino na świecie. Ponad 90% wina w tym stanie wytwarzane jest w winnicach z certyfikatem California Sustainable, a ponad 65% z około 610 tys. akrów winnic w stanie posiada certyfikat jednego z kalifornijskich programów zrównoważonego rozwoju (Certified California Sustainable Winegrowing, Fish Friendly Farming, Lodi Rules, Napa Green i SIP Certified).
Prawie sześć tysięcy producentów winogron w Kalifornii używa ponad stu odmian uprawianych w 154 wyróżniających się amerykańskich AVAs.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.