Domaine de Birius

mały rodzinny dom koniakowy, posiadłość Birius ulokowana jest w regionie Petite Champagne, ok. 20 km od miasta Cognac. Właściciele, państwo Bouyer, wynajmują pokoje, więc goście są mile widziani. Produkują koniaki głównie z winogron ugni blanc, za destylacje odpowiada Philippe Bouyer. Trunki leżakują w beczkach z dębu z Limousin, a najstarsze wykorzystywane w ich kupażach eau-de-vie mają blisko 40 lat. Philippe Bouyer szczyci się tym, że ich oznaczenia VS, VSOP i XO zawierają koniaki ponad dwukrotnie starsze niż minimalny przewidziany dla danej kategorii wiek. VS leżakowało 7 lat, VSOP – 12 lat, a XO między 25 a 35 lat. Wszystkie są delikatne, z dużą ilością owoców w palecie smakowej, z nutami kwiatów, w nosie: wanilia, dębina, rodzynki, w starszych dochodzą m.in. orzechy czy czekolada oraz tytoń. Ciekawostką jest ich dziesięcioletni Cognac Brûlot Charentais (60%), specjalny do przygotowywania płonącej aromatycznej kawy znanej jako Brûlot Charentais. Robią również Pineau des Charentes – białe z dodatkiem soku z winogron ugni blanc i czerwone z dodatkiem soku z winogron merlot i cabernet franc. Obydwa leżakują dłuższy czas w beczkach. Firma produkuje też wina stołowe, wina musujące i likier na bazie koniaku – Liqueur au Cognac et à l’Orange (18%).

SONY DSC

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.