ciekawa kolekcja rumów, będąca mieszanka odleżakowanych destylatów z Gujany i Barbadosu, które po latach spędzonych w beczkach na Karaibach trafiły do piwnic w hiszpańskim Jerez, do firmy Williams & Humbert, jednego z największych producentów win w Europie. Na Karaibach leżakują w beczkach z amerykańskiego dębu, a w Hiszpanii w beczkach, w których przez co najmniej dwadzieścia lat dojrzewały sherry Dos Cortados lub Don Guido. Na każdym rumie widnieją dwie cyfry, pierwsza oznacza liczbę lat spędzonych na Karaibach, druga – w Hiszpanii, gdzie proces starzenia odbywa się w systemie solera. Kolekcja obejmuje: Dos Maderas 5+3 (37,5%, ostatnie trzy lata w beczkach po sherry Dos Cortados), Dos Maderas PX 5+5 (40%, pięć lat na Karaibach, trzy lata w beczkach po sherry Dos Cortados i jeszcze dwa lata po sherry pedro ximenez Don Guido) oraz Dos Maderas Luxus 10+5 (ostatnie pięć lat w beczkach po sherry pedro ximenez Don Guido). W nosie miód, dużo miodu, poza tym tytoń, herbata, wanilia, duży wpływ sherry, delikatnie zioła i igliwie, nawet żywica i rozmaryn. W ustach zdecydowanie likierowy smak wina, sherry zdominowała rum, ale w przyjemny sposób, całość jest słodka w sposób głęboki, niebanalny, szkoda, że tak silnie przesycone drewnem. W finiszu – mleczna czekolada oprószona zmieloną kawą. Bardzo przyjemny, choć nie wybitny rum, taki do delektowania się wieczorową porą, kontemplacyjny.