marka odwołuje się do tradycji 1852 roku, a więc poprzedzającej czasy Thomasa Bache-Gabrielsena, założyciela firmy, która jest właścicielem tego koniaku. W 1905 roku dwóch przybyłych do regionu Cognac Norwegów – Peter Anton Rustad Rustad i Bache-Gabrielsen – kupili firmę zajmującą się pośrednictwem na rynku win i koniaków o nazwie A. Edmond Dupuy, działającą od 1852 roku. Dziś pod marką Dupuy produkowane są głównie koniaki robione z winnic z samego serca regionu – Grande i Petite Champagne. Dojrzewają w beczkach z dębu Limousin. Styl jest lekki, słodki, z nutami bakalii i czekolady, bardziej odpowiadający francuskim gustom niż koniaki wydawane pod marką Bache-Gabrielsen. Seria Tentation (VS, VSOP, Luxus i XO) to trunki bardziej kwiatowe. Tu także można znaleźć koniaki rocznikowe (np. 1971). Godny polecenia jest koniak Dupuy Hors d’Age złożony wyłącznie z eau-de-vie z Grande Champagne, a część trunków pamięta lata 40. XX wieku. Firma butelkuje też Pineau des Charentes.