Dwa wieczory w Rzeszowie

W dniach 26-27 listopada w Parole Bistro w Rzeszowie odbyła się dwudniowa biesiada z whisky, zorganizowana przez Whisky Spirit. Spotkania prowadzili Łukasz Szczepanik i Łukasz Gołębiewski. Do tego szef kuchni przygotował specjalne dania, a w części mniej oficjalnej do degustacji trafiły m.in. rarytasy z destylarni Springbank czy Tobermory.

Pierwszego dnia do spróbowania były whisky z mocą beczki: Loch Lomond M&P Collection (54,6%), Glen Scotia M&P Cask Collection (57,4%), Talisker 8 DSR 2021 (59,7%), GlenAllachie 10 CS Batch 6 (58,8%) oraz Bunnahabhain Aonadh Islay Single Malt (56,2%). Najwyższe oceny wśród uczestników spotkania uzyskała Bunnahabhain, wyprzedzając GlenAllachie.
Drugiego dnia przyszła kolej na unikatowe edycje whisky w wieku 19+: Redbrest Single Pot Still 21YO (46%), Glen Grant 1997 24YO TTOW (48,4%), Arran Drumadoon Point 23YO The Explorer Series (49,5%), Ardbeg 19YO Batch 3 (46,2%) i Laphroaig 25YO (51,4%). W tym zestawie bezkonkurencyjny okazał się być ćwierćwieczny Laphroaig.

Whisky pierwszego dnia

Loch Lomond M&P Cask Collection Club Tawny Port Hogshead (54,6%)
310 butelek, destylacja w 2005 roku, butelkowanie 2021. Zapach bardzo intensywny, czuć: drożdże, orzechy, wiśnie. Smak śliwek, rodzynek, sadzy, bardzo gorzkiej czekolady. Finisz ciężki, wyrazisty – czekolada z rodzynkami, śliwkami, orzechami, dym, wyraźnie czuć też sól.
4/5
25/25/24,5/7,5=82

Glen Scotia 2013 M&P Cask 20-304-9 (57,4%)
Beczka 1st fill tawny port hogshead. Butelkowanie 2021, 300 butelek. Zapach słodki, orzechowo-rodzynkowy, śliwki, gruszki, figi, rodzynki, pieczone jabłka. Smak bardzo wytrawny, dużo orzechów, drożdży, tytoń, skór, śliwki, kwaśne jabłka. W finiszu dużo tytoniu, sól, ale powraca też słodycz gruszek, pojawia się ananas, banan, ale też sadza.
4.5/5
26,5/26,5/27/7,5=87,5

GlenAllachie 10YO CS Batch 6 (57,8%)
Beczki po sherry pedro ximénez i oloroso oraz po winie z regionu Rioja. Zapach słodki, dużo rodzynek, daktyli, suszonych śliwek, ciasto ze śliwkami, zielone włoskie orzechy. W ustach czuć moc, dużo suszonych moreli i rodzynek, miazga orzechowa, skóra, ocet jabłkowy. Finisz bardziej wytrawny – skóra, tytoń, herbata, także nuty pikantne – imbir, pieprz, ziele angielskie oraz przesuszające, słone. Edycja Batch 5 była delikatniejsza i bardziej elegancko poukładana.
4/5
26,5/26/26/7,5=86

Talisker 8YO DSR 2021 (59,7%)
Jak reklamuje Diageo, jedna z najbardziej torfowych odsłon whisky Talisker. Aromat nieco tłusty, dymny, sporo toffi, miodu, lekko octowy. Smak słodko-cierpki, miód, kwaśne jabłka, ocet jabłkowy, przypalenie. Finisz korzenny, rozgrzewający – goździki, imbir, do tego sadza, sól, torf, jałowiec.
4/5
24,5/24,5/24/7=80

Bunnahabhain Aonadh (56,2%)
Dziesięcioletnia whisky, destylacja 2011, butelkowanie 2021, beczki po sherry i porto. Zapach pełen włoskich orzechów, drożdży, rodzynki, figi, daktyle, syrop, miód spadziowy. Smak zdominowany przez wytrawną sherry, bardzo drożdżowy, orzechowy, cierpki, przyprawowy, rozgrzewający. W finiszu też są przyprawy korzenne, jest słodycz, pierniki – cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, słodki słód.
4/5
26,5/25/26,5/7,5=84,5

Whisky drugiego dnia

Redbreast 21YO Single Pot Still (46%)
Trzykrotna destylacja słodowanego i niesłodowanego jęczmienia, beczki pierwszego napełnienia po bourbonie i po sherry. Zapach czarnego bzu, ziół polnych, koniczyny, rumianku, limonki, śliwek, placka ze śliwkami, lekko octany. W ustach tłusta, oleista, cierpka, cytrusy, kiszone limonki. Finisz gorzki – tatarak, piołun i nuty hibiskusowe, herbaciane.
4.5/5
28/27,5/28/8,5=92

Glen Grant 1997 24YO TTOW (48,4%)
Beczki ponownego napełnienia po bourbonie, tylko 215 butelek z jednej beczki numer #5106. W zapachu zielone jabłuszko, mydełko Fa, aromatyczne winogrona muszkatowe, śliwki, morele, rodzynki. Smak tłusty, nieco mydlany, cierpkie jabłka, morele, gruszki, migdały. W finiszu jabłka, słodka gruszka williams, brzoskwinie.
4/5
26/26/26/7,5=85,5

Arran Drumadoon Point 23YO (49,5%)
Czwarty wypust w serii The Explorers Series, beczki sherry puncheon, 9000 butelek. Zapach truskawek, maliny, czerwonych jabłek, śliwek, placka ze śliwkami, pigwy. Smak pełen malin, poziomek, truskawek, słodkie, czerwone owoce. W finiszu nadal dużo czerwonych owoców, sól, skóra, słodka dojrzała gruszka, dojrzała pigwa, nalewka pigwowa.
4.5/5
27/27,5/27,5/8=90

Laphroaig 25YO (51,4%)
Beczki po bourbonie, niewielka ilość whisky leżakowała w beczkach po sherry oloroso, edycja cask strength z 2019 roku. Dym, sadza, wędzenie, nuty medyczne, zioła, wrzosy, dym wrzosowisk. Smak cierpki, medyczny, ale jest też słodycz brzoskwini, moreli, nuta pomarańczowa. Finisz owocowy, cytrusowy, morele, śliwki.
5/5
29,5/29/29,5/9,5=97,5

Ardbeg 19YO Traigh Bhan Batch 3 (46,2%)
Beczki z amerykańskiego dębu i po sherry oloroso. Zapach siarki, dymu, węgla, wędzenia. Smak ziołowy, wilgotny, wrzosowy. Finisz zaskakująco słodki i owocowy, słodkie czerwone jabłka, zioła, cynamon.
4.5/5
28/28,5/28,5/9=94

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.