22 listopada odbyła się degustacja whisky i rumów marki Veles, stworzonej przez Michała Płucisza, znanego z projektu Wolf & Oak. Do spróbowania było aż siedem butelek, wszystkie z mocą beczki, czyli powyżej 60%. Gwiazdą wieczoru była premierowa amerykańska whiskey finiszowana w Polsce w beczkach po vino santo.

Veles to pogański bóg dymu i ognia. – Pomysł narodził się dawno, zawsze myślałem o wędzeniu, o dymie, torfie – mówił Michał Płucisz. – W przyszłości Veles będzie osobną destylarnią, oferującą dymne alkohole, ale na razie kupują rum z Wenezueli i amerykańskie whiskey z Kentucky i finiszuję je w swoich beczkach – z polskiego dębu, z beczek po winach, czy torfowych whisky. Celem jest takie wykorzystanie drewna beczki, by dać tym alkoholom mój własny, autorski charakter, nadać im interesujących mnie aromatów – mówił Michał Płucisz.

Veles Rum 5YO American Oak + Polish Oak (58,4%)
Rum z Wenezueli, finiszowany sześć miesięcy przez Michała Płucisza w beczkach z polskiego dębu, 182 butelki. W zapachu dużo orzechów włoskich, słodko, placek ze śliwkami, lekko cynamon, czekolada, lekko nuta przypieczenia, susz, marcepan. W ustach słodycz, ale też dużo owoców, owocowe liście, wędzone liście, wanilia, silny wpływ drewna, dymu owocowego. W finiszu sporo wanilii, czekolada z rodzynkami, wędzone śliwki, susz, wanilia, jest też szczypta soli, imbir.
3
20,5/20,5/20,5/6=67,5

Veles Bourbon 4YO American Oak + French Oak + Polish Oak (57,2%)
Bourbon z Kentucky, finiszowany sześć miesięcy. Wykorzystano tu cztery małe beczki, w których leżakowała orzechówka oraz beczkę z francuskiego dębu, w której wcześniej była whisky, wyszło 187 butelek. Zapach słodki, czekoladowy, śliwki w czekoladzie, nuty octowe, ziołowe, rozmaryn. W smaku pomieszanie dużo słodyczy i cierpkości, nuty owocowe to: śliwki, gruszki, czereśnie, poza tym dużo tytoniu, skóra, zioła, herbata. W finiszu zioła, rozmaryn, jabłka, pieczone jabłka, wosk pszczeli, wędzone śliwki, orzechy, dużo soli, taniczność.
4
24/25/24/7=80

Veles Bourbon 4YO American Oak + French Oak + Vino Santo (57,3%)
Bourbon z Kentucky, finiszowany dziewięć miesięcy w beczce po vino santo o pojemności 221 l, wyszło 285 butelek. W zapachu cierpkość, sadza, śliwki, wędzone śliwki, orzechy laskowe, wanilia, słodko i kwiatowo – konwalie. W ustach dla odmiany na pierwszym planie jest sól, potem owoce – galaretka wiśniowa, powidła śliwkowe, rodzynki. Sporo wędzenia, liści czarnej porzeczki, ziemistość. Słony finisz, ziarno i popiół, wędzone owoce (zwłaszcza śliwki), dym.
4.5
25,5/27/26,5/7,5=86,5

Veles Bourbon 4YO American Oak + French Oak + Islay Oak (56,64%)
Bourbon z Kentucky, finiszowany przez sześć miesięcy. Cztery małe beczki, a potem beczka 190 l po whisky Laphroaig, wyszło188 butelek. Przyjemny zapach ziół, prażonego ziarna, pop-cornu, ciasto orzechowe, nuta ziemista. Smak cierpki, wytrawny, ziemisty, bardzo słony, lekko wędzony. W finiszu sól, solony karmel, fistaszki, skóra.
4.5
26,5/26,5/27/7,5=87,5

Veles Smoky Rum 5YO ex-Wine + Polish Oak (58,4%)
Rum z Wenezueli, finiszowany przez sześć miesięcy w beczkach z polskiego dębu, w których wcześniej leżakowało wino porzeczkowe, wędzonych drzewem czereśniowym, wyszło 307 butelek. Zapach słodki, melasowy, z nutą wędzonej śliwki, mineralnością, dużo orzechów – włoskie i laskowe. Smak bardzo wigilijny, masa suszonych owoców, głównie śliwki, ale też porzeczki, liście porzeczki, słodycz czekolady, marcepanu. W finiszu – wanilia, rodzynki, pomarańcze, ale też dużo wędzenia, intensywna słoność… i rozgrzewająca duża moc alkoholu.
3
21/22/23/6=72

Veles Bourbon Smoky 4YO ex-Wine + Polish Oak (56%)
Bourbon z Kentucky, finiszowany sześć miesięcy. Beczka barrique 220 l po czerwony wytrawnym winie, wędzonej drzewem śliwkowym, czereśniowym i torfem, 313 butelek. Bardzo przyjemny zapach dobrego bourbona, kukurydza, orzech laskowy, czekolada, zioła, lekko lakier, wilgoć, nuty kiszonkowe. Smak dość słony, dużo fistaszków, solony karmel, masło orzechowe, toffi, susz. Finisz bardzo ziołowy, dużo nut rozmarynu, anyż, kukurydza.
4.5
27/27/27/7,5=88,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail