Co ma wspólnego whisky ze sztuką? Okazuje się że wiele, o czym mogli przekonać się uczestnicy spotkania zorganizowanego 10 czerwca w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie poświęconego 12-letniej whisky Ballantine’s.
Sposób produkcji tej whisky, jak i równowaga smaków i aromatów zawartych w 12-letnim blendzie zainspirowała projektantki ze szwedzkiej grupy projektowej Front Design – Sofię Lagerkvist, Charlotte von der Lancken i Anne Lindgren – do stworzenia kompozycji Ballantine’s by Front. Poszczególne elementy tego projektu wykonane zostały ze szkła, drewna dębowego oraz miedzi – materiałów, które wykorzystuje się przy destylacji, starzeniu trunku oraz oczywiście degustacji.
Szwedki umieściły pionowo ustawione na sobie przedmioty – wykonaną z drewna dębowego elegancką podkładkę, doskonale pasującą do dłoni szklankę o kulistym kształcie, miedziany pojemniczek na lód, szklany kwadratowy dzbaneczek na wodę oraz będącą zwieńczeniem kompozycji miedzianą łyżeczkę. Przedmioty zestawiono ze sobą w taki sposób, że sprawiają wrażenie zawieszonych w powietrzu. Każdy z elementów tworzących Ballantine’s by Front został wykonany ręcznie. Ściśle limitowaną edycję Ballantine’s by Front wytworzono w zaledwie 150 egzemplarzach, jedynie trzy sztuki trafiły do Polski.
Kompozycję można było podziwiać w trakcie spotkania, które podzielono na dwie części. Na początek – obcowanie ze współczesną sztuką, do czego zobowiązywały wyjątkowe wnętrza CSW. Obejrzeć można było wyjątkową ekspozycję „Sprawa jest w załatwianiu” Piotra Bosackiego, na którą składały się filmy animowane, wynalezione przez artystę aparaty muzyczne i inne instalacje. I tak jak przy produkcji dobrego trunku niebagatelną rolę odgrywa czas, tak i czasu wymagały dzieła młodego artysty działającego na pograniczu wielu dyscyplin – muzyki, sztuki, animacji i literatury.
– Whisky to również dzieło, to również sztuka – tymi słowami zainicjował warsztaty blendingu Dariusz Fabrykiewicz, od przeszło 20 lat ambasador whisky i alkoholi importowanych w Wyborowa PernodRicard.
Ballantine’s to whisky typu blended, w której skład wchodzi ponad 40 rodzajów szkockich whisky z czterech regionów Szkocji: Speyside, Highlands, Islay oraz Lowlands. Zadaniem Master Blendera jest wybrać spośród dojrzewających whisky słodowych i zbożowych te, które po zmieszaniu zapewnią elegancki, wyważony, delikatny i słodki smak. W Ballantine`s nad jakością czuwa Sandy Hyslop.
W trakcie warsztatów każdy mógł wcielić się w rolę Master Blendera i skomponować własną whisky, mając do dyspozycji pięć składowych: malty ze Speyside, Highlands, Islay i Lowlands oraz grayn whisky.