Degustacje, Spirits
bary, bourbon, whiskey amerykańska

Dzika moc indyka

Dzika moc indyka

Udostępnij:

14 kwietnia w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie odbyło się spotkanie z Global Ambasadorem Martinem Taylorem oraz Brand Ambasadorem Wild Turkey Rafałem Nawrotem.


Martin Taylor opowiadał o historii bourbona i specyficznych regulacjach prawnych w Stanach Zjednoczonych, o gorzelni w Lawrenceburgu założonej przez braci Jamesa i Johna Ripy w 1869 roku oraz o jej nazwie, którą zawdzięcza zagorzałemu myśliwemu Thomasowi McCarthy, ówczesnemu szefowi firmy. Nazwa przyjęła się w 1940 roku po udanym polowaniu na dzikie indyki, w trakcie którego raczono się nierozcieńczoną whiskey. Nie mogło w tej gawędzie zabraknąć legendarnego mistrza destylacji Jimmy’ego Russela, który w ubiegłym roku obchodził jubileusz 60. pracy w destylarni Wild Turkey. Mistrz mistrzów destylacji dołączył do braci Ripy w 1954 roku, w 1980 roku w jego ślady poszedł syn Eddie. Klan Russellów niepodzielnie destyluje, co pewien czas wprowadzając nowe rodzaje bourbona, jak: Wild Turkey Kentucky Spirit, Wild Turkey Tribute, Wild Turkey American Honey, Russell’s Reserve Rye.
Zakład należący do Austin i Nichols, zajmujący się dystrybucją alkoholi Wild Turkey, został w 1980 roku wykupiony przez Grupę Pernod Ricard, a od 2009 roku jest w rękach Grouppo Campari.
Uczestnicy spotkania, w znakomitej większości warszawscy barmani, mieli okazję porównać smaki Wild Turkey 81 (o mocy 40,5%), Wild Turkey 101 (o mocy 50,5%) i znakomitego Rare Breed (o mocy 54,1%) – unikalnej mieszanki bourbonu 6-, 8-, i 12-letniego.
Na koniec ambasadorzy Wild Turkey, a zarazem doświadczeni barmani, mistrzowie w dziedzinie miksologii, Martin Taylor i Rafał Nawrot, przygotowali kilka koktajli na bazie Wild Turkey 81 i Wild Turkey 101, udowadniając tym samym, że bourbon spod znaku dzikiego indyka jest także dobrym kompanem nie tylko w czystej postaci, ale też w drinkach.

rare breed tasting

Rafał Nawrot i Martin Taylor

Rafal Nawrot Martin Taylor

 

Powiązane artykuły

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.