Elijah Craig

bourbon, noszący imię rzekomego ojca tego trunku, pastora Elijaha Craiga. Babtysta Craig zaczął podobno jako pierwszy destylować kukurydzianą whisky w XVIII wieku, zakładając gorzelnię w Kentucky. Obecny Bourbon noszący jego imię destylowany jest przez Heaven Hill Distillery, również w Kentucky. Występuje w wersjach: Small Batch 12YO, wypuszczany w krótkich seriach leżakujących w zaledwie stu beczkach oraz Single Barrel 18YO. Ten pierwszy w smaku jest łagodny, o nutach karmelu, kukurydzy, żyta, słodu, lukrecji, nieco dymny. Ten drugi smakuje niemal jak koniak, jest wyborny, dębowe, miodowe i żytnie nuty z dymnym finiszem. Jest też niezwykły rarytas, Elijah Craig 21YO Single Barrel (45%). W nosie: lakier, apteka, jodyna, propolis, przefermentowany miód, mieszanka ziół, zwłaszcza piołun, dębina. Smak bardzo ziołowy i propolisowy, piołun, arcydzięgiel, goryczka, chmiel, chinina, dąb, syrop piniowy, gencjana, tabaka. I totalne zaskoczenie – banan w finiszu. Są także krótkie edycje Elijah Craig Barrel Proof o zaskakującej mocy – powyżej 64%. To trunki z najwyższych półek w magazynie beczek, dzięki czemu mają moc wyższą, niż przy butelkowaniu (63,5%). Aromat kukurydzy, czekolady, lukru i wanilii, a smak bardzo ziołowy z gruszką w finiszu.

Elijah Craig Barrel Proof 64 SONY DSC SONY DSC  

 

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.