Elijah Craig

bourbon, noszący imię rzekomego ojca tego trunku, pastora Elijaha Craiga. Babtysta Craig zaczął podobno jako pierwszy destylować kukurydzianą whisky w XVIII wieku, zakładając gorzelnię w Kentucky. Obecny Bourbon noszący jego imię destylowany jest przez Heaven Hill Distillery, również w Kentucky. Występuje w wersjach: Small Batch 12YO, wypuszczany w krótkich seriach leżakujących w zaledwie stu beczkach oraz Single Barrel 18YO. Ten pierwszy w smaku jest łagodny, o nutach karmelu, kukurydzy, żyta, słodu, lukrecji, nieco dymny. Ten drugi smakuje niemal jak koniak, jest wyborny, dębowe, miodowe i żytnie nuty z dymnym finiszem. Jest też niezwykły rarytas, Elijah Craig 21YO Single Barrel (45%). W nosie: lakier, apteka, jodyna, propolis, przefermentowany miód, mieszanka ziół, zwłaszcza piołun, dębina. Smak bardzo ziołowy i propolisowy, piołun, arcydzięgiel, goryczka, chmiel, chinina, dąb, syrop piniowy, gencjana, tabaka. I totalne zaskoczenie – banan w finiszu. Są także krótkie edycje Elijah Craig Barrel Proof o zaskakującej mocy – powyżej 64%. To trunki z najwyższych półek w magazynie beczek, dzięki czemu mają moc wyższą, niż przy butelkowaniu (63,5%). Aromat kukurydzy, czekolady, lukru i wanilii, a smak bardzo ziołowy z gruszką w finiszu.

Elijah Craig Barrel Proof 64 SONY DSC SONY DSC  

 

 

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.