W dniach 7-9 listopada w Krakowie odbyły się targi Horeca i EnoExpo. Zaprezentowało niemal 400 wystawców z różnych stron świata. Krajem partnerskim tegorocznej edycji było USA.
– Największą zaletą amerykańskich produktów jest przede wszystkim ich dobra jakość oraz dostępność na polskim rynku. Bardzo się cieszymy, że na targach prezentowane są między innymi wina z Kalifornii, piwa z Brooklynu czy innych warzelni. Polska staje się coraz większym gastronomicznym rajem, widać to szczególnie tutaj, w Krakowie – mówił podczas uroczystego otwarcia stoiska B. Bix Alliu, Konsul Generalny USA w Krakowie.
Nowością tegorocznej edycji był Salon Barmana i Baristy BAR B-Q, w którym odbyły się m.in. warsztaty z koktajlami na bazie amerykańskiego bourbona w roli głównej. Krakowscy mistrzowie sporządzania drinków: Szymon Cieśla, Tomasz Źródłowski, Grzegorz Pikulski, Bartłomiej Szymski, Maciej Mazur, Piotr Baran zaprezentowali techniki przygotowania, łączenia tego wyjątkowego trunku z potrawami oraz opowiedzieli historię bourbon whiskey.
Przyszłoroczna edycja targów odbędzie się w dniach 20-22 listopada.