alpejska wódka robiona przez zalew na korzeniu goryczki żółtej (gencjany) oraz innych odmian goryczki (np. goryczki alpejskiej). W smaku gorzka, trochę przypomina wódki robione na zalewie na korzeń chrzanu. Dobrze smakuje zarówno schłodzona, jak i podawana w temperaturze pokojowej (wówczas lepiej czuć specyficzny „chrzanowy” charakter trunku). Poza goryczką dodaje się także innych alpejskich ziół, w zależności od producenta jest to zwykle 15-20 składników. Technologia produkcji jest dość skomplikowana, a pozyskiwania korzenia kosztowne. Roślina żyje przez 50 lat, a gduy jest w pełni dojrzała korzeń ma metr długości i grubość nadgarstka. Ponieważ taki korzeń potrafi ważyć nawet 7 kg, wyciagnięcie go z ziemi wymaga krzepy, a czas hodowli rośliny jest bardzo długi. Wódkę destyluje się bezpośrednio z przefermentowanego korzenia (z udziałem drożdży piwnych). Alkohol jest dwukrotnie destylowany w prostych alembikach. Pod nazwą Enzian produkowana jest w krajach niemieckojęzycznych (np. niemieckie: Grassl Gebrigs Enzian, Bayerischer Enzian Penninger lub austriackie: Schroffen Gebirgs Enzian, Enzian Bauer czy Gebirgs Enzian Linzgieseder), we Włoszech jako Genziana (np. Genziana dell’Alto Adige, Genziana Boroni czy Genziana del Trentino), we Francji jako Gentiane (np. Couderc Gentiane, Salers Gentiane czy sławne Suze). Goryczka jest także wykorzystywana w likierach – takich jak Jägermeister czy Aperol.