Erètico

marka włoskiej whisky single malt, produkowanej w zakładach Psenner w Tramin w Górnej Adydze. Powstała w 2013 roku, jej twórcą jest master distiller Werner Psenner. Destylują w nowych pękatych alembikach zwieńczonych hełmem przefermentowany słód jęczmienny, który dostarcza im browar. Potem alkohol trafia do beczek po grappie, różnej wielkości, a także w niewielkim stopniu do beczek po sherry, dla dodania słodyczy. Eksperymentują także z innymi beczkami – po porto czy po bourbonie oraz z małymi beczkami. Pierwsza oficjalna edycja to Erètico Grappa & Sherry Casks (43%), bez podania wieku. Leżakowała 3-4 lata w beczkach po grappie St Magdalener (winogrona szczepów schiava i lagrein) z niewielkim udziałem beczek po sherry. Aromat słodki, owocowy – jabłka, gruszki, liczi, banany, wiśnie. W ustach jak wermuth – piołun, anyż, mięta. Finisz delikatny, pieczone jabłka, cynamon. Kierunek – japońska whisky. Miałem okazję także kosztować wersji z beczki, o mocy 62,2%, w wieku pięciu lat, jest więcej orzechów w aromacie. Gruszki, jabłka, anyż, lukrecja, banan, finisz gałka muszkatołowa.


Nazwa ma podwójne znaczenie. Po pierwsze kojarzy się z heretykiem. Po drugie, odwołuje się do kultury Retów – ludu pochodzenia greckiego, który ok. 500 roku p.n.e. osiedlił się w Alpach, w Tyrolu. Posługiwał się własnym językiem i runicznym alfabetem – jedne z takich symboli znajduje się na butelce whisky.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.