marka włoskiej whisky single malt, produkowanej w zakładach Psenner w Tramin w Górnej Adydze. Powstała w 2013 roku, jej twórcą jest master distiller Werner Psenner. Destylują w nowych pękatych alembikach zwieńczonych hełmem przefermentowany słód jęczmienny, który dostarcza im browar. Potem alkohol trafia do beczek po grappie, różnej wielkości, a także w niewielkim stopniu do beczek po sherry, dla dodania słodyczy. Eksperymentują także z innymi beczkami – po porto czy po bourbonie oraz z małymi beczkami. Pierwsza oficjalna edycja to Erètico Grappa & Sherry Casks (43%), bez podania wieku. Leżakowała 3-4 lata w beczkach po grappie St Magdalener (winogrona szczepów schiava i lagrein) z niewielkim udziałem beczek po sherry. Aromat słodki, owocowy – jabłka, gruszki, liczi, banany, wiśnie. W ustach jak wermuth – piołun, anyż, mięta. Finisz delikatny, pieczone jabłka, cynamon. Kierunek – japońska whisky. Miałem okazję także kosztować wersji z beczki, o mocy 62,2%, w wieku pięciu lat, jest więcej orzechów w aromacie. Gruszki, jabłka, anyż, lukrecja, banan, finisz gałka muszkatołowa.


Nazwa ma podwójne znaczenie. Po pierwsze kojarzy się z heretykiem. Po drugie, odwołuje się do kultury Retów – ludu pochodzenia greckiego, który ok. 500 roku p.n.e. osiedlił się w Alpach, w Tyrolu. Posługiwał się własnym językiem i runicznym alfabetem – jedne z takich symboli znajduje się na butelce whisky.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail