Erguotou

(头锅 lub 鍋頭, èrguōtóu) mocny chiński destylat zwany baijiu (biały alkohol), wytwarzany głównie z sorgo, niekiedy z innych przefermentowanych zbóż. Nazwa oznacza dosłownie „głowę drugiego garnka”, czyli produkt poddany podwójnej destylacji. Aromat starej ścierki lub pleśniowego sera, smak dość łagodny, głęboki i wytrawny, mocno fermentacyjny, nieco przypominający hiszpańskie Orujo. Czasami dla zmiany smaku dodaje się: orzechy, longany, żeń-szeń itd. Moc – 45-60%, albo i więcej. Marka rozpoznawalna w Europie do Erguotou firmy Red Star Wine o mocy 56% i cechach organoleptycznych typowych dla napitku. Znacznie lżejsze, sprzedawane w kamionkowych butelkach jest Erguotou firmy Beijing Tongquanyong Liquor Co. (46%).

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

1 komentarz do “Erguotou”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.