(头锅 lub 鍋頭, èrguōtóu) mocny chiński destylat zwany baijiu (biały alkohol), wytwarzany głównie z sorgo, niekiedy z innych przefermentowanych zbóż. Nazwa oznacza dosłownie „głowę drugiego garnka”, czyli produkt poddany podwójnej destylacji. Aromat starej ścierki lub pleśniowego sera, smak dość łagodny, głęboki i wytrawny, mocno fermentacyjny, nieco przypominający hiszpańskie Orujo. Czasami dla zmiany smaku dodaje się: orzechy, longany, żeń-szeń itd. Moc – 45-60%, albo i więcej. Marka rozpoznawalna w Europie do Erguotou firmy Red Star Wine o mocy 56% i cechach organoleptycznych typowych dla napitku. Znacznie lżejsze, sprzedawane w kamionkowych butelkach jest Erguotou firmy Beijing Tongquanyong Liquor Co. (46%).

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Komentarze

Autor: Disorder

Komentarze

    • Heh, no co kto lubi, mi te wszystkie azjatyckie dziwolągi bardzo smakują, i nie śmierdzą jak zmywacz do paznokci a jak stara ściera do podłogi, ale można sobie wyobrażać, że to ser roquefort 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail